Çoğu ebeveynin zararları ve yararları konusunda hemfikir olmadığı florür tedavisi, dişin asidik ortama daha dayanıklı hale getirilmesi suretiyle olası diş çürüklerinin önlenmesi için yapılır. Dişlerde biriken plaklar, dişin yüzeyini tahrip eder ve bakterilerin girebileceği minik boşluklar oluşturur. Florür, diş yapısını güçlendirerek, çürük oluşumunu engeller.
Florür Nedir
Florür aslen flor elementinin işlemlerden geçirilmesi ile elde edilmiş bir iyondur. Çocuklarda ve yetişkinlerde, çürük oluşumun önlenmesi için kullanılır. Ancak tamamı ile zorunlu bir uygulama olarak görülmez. Normalde zehirli ve yiyeceklerde dahi bulunan flor, bazı işlemlerden geçirilerek üretilen malzemede eser miktarda kullanılır. Böylece diş yüzeyine uygulanan materyal, çürük oluşumunu engeller.

Florürlü Mü Florürsüz Diş Macunu Mu
“Florürlü diş macunu mu florürsüz diş macunu mu?” konusu uzun yıllardır devam etmekte olan bir tartışmadır. Diş hekimlerinin dahi büyük çoğunlukla bir fikir birliğine ulaşamadıkları bu konunun temelinde florürün zararları ve faydaları yatar.
Diş hekimlerinin önerisi, florür uygulamasının topikal yollar ile diş ve ağız sağlığı kliniklerinde yapılmasıdır. Bunun dışındaki uygulamalar, riskli olabilir. Florürlü diş macunlarının yutulması bazı olumsuz sonuçlar doğurabilir. Diğer taraftan florürün çürük oluşumuna engel olması, florürlü diş macunu kullanımını mantıklı hale getirebilir.
Florürün Yararları
Florürün en büyük yararı, potansiyel diş çürüklerini önlemesidir. Diş yapısına karışan florür, normalde aside dayanıklı olmayan diş yapısını, daha düşük PH değerlerine dayanıklı hale getirir. Böylece plak ve bakterilerin dişe zarar vermesi güçleşir. Ancak diş çürüğü oluşumu ve florür kullanımı arasında bağlantı olmadığını söyleyen karşıt çalışmalar da bulunmaktadır.

Florürün Zararları
Flor normal şartlar altında zehirli bir elementtir. Ancak florür tedavisi için kullanılan flor milyonda bir denilecek kadar seyreltilmiştir. Yine de bu durum aşırı veya diş hekimi uygulaması dışında sistemik yollar ile alınmasının tehlikeli olabileceğini gösterir. Özellikle çocuklarda florür kullanımı ve tedavisi, tartışmalı bir konudur. Florürün zararları uygulanan ve alınan doz ile ilgilidir.
Florür uygulamasının diş hekimlerince topikal yolla yapılması ve bazı yaş gruplarında fazladan dikkat gösterilmesi önerilir. Diş macunlarındaki ya da sistemik yollar ile (solüsyonlar veya tabletler ) alınan florür, özellikle sık kullanımda zararlı olabilir. Aşırı flor kullanımının zararları, diş ve ağız sağlığı ile sınırlı olmayacaktır. Bu konudaki en doğru bilgiyi diş hekimi verecektir.
Florür Tedavisi
Diş çürükleri, geniş bir etki alanına sahiptir. Kozmetik bir kusur olması yanında ağız ve diş sağlığını bütünsel olarak etkiler. Diğer taraftan çürüklerin ilerlemesi, diş kayıplarına ve çene enfeksiyonlarına yol açabilir.
Florür uygulaması bir koruyucu diş tedavisidir. Florür tedavisinin yapılma amacı, diş yapısını sağlamlaştırmak ve böylece potansiyel çürükleri engellemektir. Diş yapısına karışan florür onu daha dayanıklı hale getirir. Böylece plak ve bakteriler dişi daha nadir etkiler ve çürüklere karşı koruma sağlanır.

Florür Uygulaması Nasıl Yapılır
Florür uygulaması diş çürüklerine karşı uygulanan koruyucu diş tedavisidir. Ofis veya klinik ortamında kolaylıkla uygulanabilir. İşlem sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez. Florür uygulaması yapılırken şu adımlar izlenir:
- Dişler işlem öncesinde temizlenir
- Florür karışımı dişler ve ağız için uygun bir kaba konulur.
- Kap, uygulama yapılacak bölgeye yerleştirilir ve dişler sıkılır.
- Kalan materyaller aspirasyon aleti ile temizlenir.
Florür Tedavisi Fiyatları
Florür uygulaması zorunlu bir tedavi olmamakla birlikte yüksek maliyetlere neden olmaz. Florür uygulaması fiyatları kullanılacak materyale veya uygulama bölgesine göre değişebilir. Bununla beraber neredeyse tüm diş ve ağız sağlığı kliniklerinde uygulanması fiyatları değişken kılar. Florür tedavisi fiyatlarının öğrenilmesi için bir kliniğe başvurulmalı ve diş hekimi ile görüşülmelidir.
Sıkça Sorulan Sorular
Florür Öldürür Mü
Florür, topikal uygulamalarda zararı neredeyse bulunmayan bir maddedir. Ancak özellikle küçük yaştaki çocuklarda yutulması bazı olumsuz sonuçlara neden olabilir. Belirli konsantrasyonda florür içeren diş macunları, belirli yaşlarda yutulması halinde ölüme neden olabilir.
Florür Aptallaştırır Mı
Florürün aptallaştırdığı ya da IQ üzerindeki olumsuz etkileri bir çalışmaya dayanır. Yapılan çalışmada içme sularında yüksek flor bulunan bölgelerde daha düşük IQ oranları tespit edilmiştir. Ancak bu oranlar günümüzde kullanılanlardan oldukça yüksektir.
Florür Nelerde Var
Florür günümüzdeki çoğu endüstriyel gıdada bulunur. Kolay, sigara, hazır çorbalar ve hatta bebek mamaları gibi çoğu hazır gıda, belirli miktarda florür içerebilir.
Florür Beyne Zararlı Mı
Florürün zararları alınan doz ile ilgilidir. Yüksek dozda alınan florür beyin dahil diğer sistemlere zarar verebilir. Ancak yapılan çalışmalar soncu tavsiye edilen dozlar, zararlı etkilere neden olabilecek seviyeden düşüktür.
Florür Uygulaması Kaç Ayda Bir Yapılır
Florür uygulaması zorunlu olarak yaptırılması gereken bir tedavi değildir. 3 ila 6 ayda bir uygulanabilir. Diş hekimi gerekli gördüğü süreyi iletecektir.
Bebekler Florürlü Diş Macunu Kullanabilir Mi
Florür uygulamasının diş hekimi tarafından topikal yol ile yapılması önerilir. Özellikle bebeklik döneminde yutma büyük bir sorun olabilir. Florürlü diş macunlarının yutulması olumsuz sonuçlara yol açabilir.
Florür Diş Çürütür Mü
Florür uygulaması diş çürüklerinin önlenmesi için uygulanan koruyucu tedavi yöntemidir. Diş çürüklerine neden olmaz. Diş yapısını güçlendirerek olası plak ve bakteri hasarını engeller ve çürüklerin oluşmasını zorlaştırır.
Florür Diş Beyazlatır Mı
Florürün kendi başına beyazlatıcı bir etkisi bulunmaz. Ancak florür uygulaması çürük oluşumuna engel olması bakımından dişlerin daha beyaz ve sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.
Florür Diş Sarartır Mı
Florür normal şartlar altında diş çürüklerini önleyerek sararmalara engel olur. Ancak fazla miktarda florür alınması dişlerin sararmasına neden olabilir. Bu nedenle florür uygulaması belirli aralıklarla kliniklerde uygulanmalıdır.
Florür Çürükleri Önler Mi
Florür, normal şartlar altında asidik ortama dayanıklı olmayan dişlerin, güçlendirilmesi yoluyla çürükleri önler. Diğer taraftan anti bakteriyel olması, var olan minimal boşluklardan girebilecek bakterilere engel olarak çürük oluşumunu engeller.
Flor Ve Florür Aynı Şey Mi
Flor ve florür her ne kadar karıştırılsa da aynı şey değildir. Flor, doğal bir elementtir ve birçok maddede bulunur. Florür, flor elementinin bir elektron alması ile oluşmuş bir iyondur. Endüstriyel amaçlarlar ile kullanılır.