Zirkonyum Kaplama

Bazen dişlerimizin istediğimiz gibi görünmediğini düşünebilir; dental tedaviler, travmalar ve kötü alışkanlıklar nedeniyle oluşmuş kozmetik kusurlardan rahatsızlık duyabiliriz. Bu oldukça doğaldır çünkü iyi bir gülüşü herkes hak eder. Halk arasında zirkon diş olarak bilinen zirkonyum kaplama yöntemi sayesinde hem dayanıklı hem de doğal dişlerinizden ayırt edilemeyecek estetik dişlere sahip olabilirsiniz. Üstelik işlem öncesinde dişlerinizin nasıl görünmesi gerektiğinden rengine kadar birçok unsuru diş hekimiz ile ortak planlayabilir ve tam olarak istediğiniz dişlere ulaşabilirsiniz.

Zirkonyum Nedir

Zirkonyum, kırılmaya ve korozyona son derece dayanıklı bir materyaldir. Bu materyalden üretilen zirkonyum kaplama, dişteki estetik kusurların giderilmesi için dişin belirli bir miktarda aşındırılıp şekillendirilmesinden sonra dış yüzeyinin zirkonyum ile kaplanmasını içeren tedavi yöntemidir.Genellikle doğal diş görünümüne yakınlığı ve uzun süreli kullanımla birlikte sağlamlığı için tercih edilir. Bu sayede istenilen estetik görüntü elde edilirken aynı zamanda dişlerin işlevselliğinin korunması ve dayanıklılığının arttırılması sağlanır.

Yakın zamana kadar kullanılan diş kaplama yöntemleri metal alt yapılı porselen kaplamalara göre oldukça avantajlıdır. Öncelikle doğal diş görünümünün elde edilmesi adına büyük bir kolaylık sağlar. Malzemenin halihazırdaki rengi beyaz olduğundan, porselen kaplama arkasından görünen metal rengi, zirkonyum kaplamada söz konusu değildir. Biyo uyumlu bir materyal olması ve metal içermemesi olası alerjik reaksiyonların önüne geçer. Dişin yalnız ön bölgesine değil çevresine de yapılan kaplama, bu sayede kullanım süresini uzatır. Kaplamanın düşme riski de fiziksel olarak dişe tutunmasıyla önemli ölçüde azaltır.

zirkonyum kaplama nasıl yapılır

Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır

Zirkonyum kaplama işlemi, tıpkı diğer dental işlemlerdeki sürece benzer. Basitçe, burada yapılan şey dişlerdeki estetik olmayan görüntünün giderilmesi adına dişlerin yeniden şekillendirilip üzerlerine kaplama yapılmasıdır. Böylece zirkonyum diş sayesinde boşluklu veya çarpık; kırılmış ve sararmış dişlerin neden olduğu kozmetik ve fonksiyonel bozukluklar giderilir. Genellikle 2 ila 3 seans arasında tüm işlemler uygulanmış ve tedavi tamamlanmış olur. Tedavi süreci, gözlem ile başlayıp modelin çıkartılması ve nihayetinde kaplamanın uygulanması ile son bulur. Modern teknikler sayesinde uygulama öncesi çıkartılan 3 boyutlu modeller, kaplama yapılmadan önce beklenen görüntünün izlenmesini sağlar.

İncek’de bulunan diş kliniğimiz Bilkent, Beysukent ve Bağlıca lokasyonlarına çok yakın olup zirkonyum kaplama için randevu almanız yeterlidir.

Zirkonyum Kaplama İşleminin Aşamaları

Tıpkı diğer dental kaplamalarda olduğu gibi birbiri ardına gelen birkaç seansta işlemler tamamlanır. Zirkonyum kaplama işleminin aşamaları hasta öyküsünün alınması ve gözlem ile başlar. Sonrasında bunu takip eden 3 aşama daha gelir.

1.Gözlem Ve Planlama

İlk aşamada diş hekimi, hastanın genel durumunu gözlemler. Diş ve çene yapısı, diş eti sağlığı ve benzeri faktörler dijital görüntüleme sistemleri, röntgen gibi araçlar ile tespit edilir. Ölçüler alınır. Kaplama yapılmasına engel teşkil eden bir durum yoksa doktor  işlemin planlanması aşamasına geçebilir. Hekim hastanın ağız yapısına en uygun modelin seçilmesi için dijital modellere başvurur. Böylece hasta işlemden sonra dişlerinin nasıl görüneceği hakkında bir fikir edinir. Dişlerdeki ana kusurların belirlenmesi ve uygulamanın planlanmasının ardından ikinci aşamaya geçilebilir.

Bu esnada, dişler için sonradan kullanılacak geçici kaplamanın kalıbı çıkartılır.

2.Diş Yüzeyinin Aşındırılması

Uygulanacak yönteme ve estetik beklentilere bağlı olarak hastanın diş minesi yaklaşık 0.3 mm inceltilir. Normal şartlar altında, aşındırma işlemi sırasında anestezi uygulanmasına gerek yoktur. Ancak hekim tedavinin gidişatına göre veya yalnızca hastayı rahatlatmak için lokal anestezi uygulayabilir.

3.Geçici Kalıbın uygulanması

Diş minesi bir miktar aşındırıldıktan sonra sıcak-soğuk duyarlılığı artacaktır. Daha önce kalıbı ve ölçüleri alınan kaplamaların laboratuar ortamında imalatı bitene dek geçecek olan sürede, olası rahatsızlık hissini engellemek için geçici kaplamalar kullanılır.

Geçici kaplamaların kullanılmasının bir başka nedeni ise hastanın gerçek kaplama deneyimini tecrübe etmesi ve istediği başka bir değişiklik olursa yeni kaplamaların bunları dikkate alınarak yapılmasını sağlamaktır. Çoğu zaman hasta geçici kalıptan memnun kalır.

4.Zirkonyum Kaplamanın Uygulanması

Son aşamaya gelindiğinde bir önceki aşamadan sonra yaklaşık olarak 2 gün geçmiştir. Bu aşamada, hastanın geçici kaplamaları çıkartılır özel ölçüler ile yapılmış zirkonyum kaplamalar dişe yerleştirilir. Diş rengi, boyutu ve şeklinden memnun kalındıysa dişler temizlenir ve zirkonyum kaplama uygulanır. Bu kaplamalar özel yapıştırıcı materyal ile yapıştırılır ve sonrasında UV ışını ile yapıştırıcı sertleştirilir. Böylelikle kaplam işlemi tamamlanmış olur.

Zirkonyum Kaplamanın Özellikleri Nelerdir

  • Her şeyden önce zirkonyum metalik bir materyal değildir. Yakın zamana kadar kullanılan metal alt yapılı kaplamaların neden olduğu tipik sorunlara yol açmazlar.
  • Dental materyaller arasında biyo uyumluluğu en yüksek alışımdır. Diğer metal altyapılı kaplamaların aksine alerjik reaksiyonlara, dişeti çekilmeleri ve kanamalarına neden olmaz.
  • Kesinlikle ağız kokusuna ya da diş eti sorunlarına neden olmaz.
  • Doğal görünümü ve ışık geçirgenliği sayesinde estetik bir sonuç sunar. Metalik mat bir görüntüden uzak parlak ve gerçek diş yapısına benzerdir. Dış yüzeyinin pürüzsüz olması, beklenen kozmetik özellikleri büyük oranda karşılar.
  • Lekelenme görülmez. Kahve ve sigara kullanımının yol açtığı sararmalar zirkonyum kaplama ile sorun olmaktan çıkar.
  • Zirkonyum kaplamalar, diğer seramik kaplamalara oranla çok daha güçlüdürler. Kırılmaya dirençleri fazladır. Böylece uzun süreli konforlu kullanım sağlarlar. Yine de diş gıcırdatma sorunu yaşayan hastalar monolitik zirkonyum uygulamasını tercih edebilirler. Monolitik zirkonyum, dışında porselen materyal olmayan tek seferde uygulanan zirkonyumdan yapılan kaplama çeşididir.

İncek’de bulunan diş kliniğimiz Ümitköy, Çayyolu ve Beytepe lokasyonlarına çok yakın olup estetik kaplama tedavileri için randevu almanız yeterlidir.

Zirkonyum Diş Modelleri

Zirkonyum büyük ölçüde kozmetik kusurların giderilmesi için kullanılsa da zirkonyum diş modelleri birden fazla şekilde uygulanabilir.

  • Zirkonyum kaplama, implant üzerine uygulanabilir. Geçmişte kırılmaları olasılığı ile daha az tercih edilen bu yöntem modern teknikler ile üretilmiş materyaller sayesinde sıklıkla kullanılmaya başlamıştır. Hem doğal görünümü hem de köprü uygulamalarında kullanımı ile tercih edilir. Dişteki estetik değişimleri amaçlayan zirkonyum veneer kaplama, dişin ön yüzeyinin aşındırılıp kaplama malzemesi ile çevrelenmesini içeren bir yöntemdir.
  • Seramik zirkonyum uygulaması kullanım alanlarından bir tanesidir. Işığı geçirgen yapısı ve kullanılan seramik materyal sayesinde dişe doğal bir görünüm kazandırılır. Alt yapıdaki zirkon madde ile uyumlu olan üst kaplama, beklenen estetik değişimin elde edilmesini sağlar.
Zirkonyum kaplama çeşitleri

Zirkonyum Diş Kaç Günde Yapılır

Zirkonyum diş kaplaması, birbiri ardına gelen birkaç seansta tamamlanır. Hasta ile ön görüşme yapılıp diş rengi büyüklüğü gibi konularda ortak planlama yapılıp diş ölçüleri alındıktan sonra zirkonyum diş kaplaması laboratuar ortamında üretilmeye başlanır. Bu kaplamalar tamamen kişiye özel ve hassas ölçüler ile üretildiğinden, hata yapılmamalıdır. Dişin sonraki yıllarda ne kadar konforlu kullanıldığı ve hastanın memnuniyeti buna bağlıdır. Zirkonyum diş laboratuar ortamında 3 ila 4 gün arasında yapılır. Bu sürece hastanın ölçüleri alındıktan ve istekleri konuşulduktan hemen sonra başlanır. Bu sayede tedavi süreci en kısa zamanda tamamlanır.  VeneerZirkonyum Kaplama yaklaşık olarak bir hafta (5-7 gün) sürer.

Zirkonyum Kaplama İle Diğer Kaplamaların Farkı Nelerdir

Kişiler doğuştan getirdikleri diş yapısından memnun olmayabilir ya da sonrasında oluşan kırık, çürük ve leke gibi kozmetik kusurlardan rahatsız olabilirler. Çok küçük ya da çarpık veya ayrık dişlere sahip olan hastalar da estetik bir görünüm için çözüm yolu arıyor olabilirler.  Zirkonyum diş birkaç açıdan diğer kaplamalardan ayrılır.

Diş kaplama yöntemleri ile kozmetik kusurların giderilmesi yanında bazı küçük işlevsel bozuklukların tedavisinde de kullanılır. Genellikle 3 tip kaplama uygulanır. Bunlar:

  • Lamine (yaprak) ya da lamina
  • Zirkonyum kaplama
  • Metal alt yapılı kaplamalar

İncek’de bulunan diş kliniğimiz Gölbaşı, Yaşamkent ve Çankaya lokasyonlarına çok yakın olup zirkonyum diş tedavileri için randevu almanız yeterlidir.

Zirkonyum Lamine Kaplama Farkları

  • Zirkonyum kaplama genel olarak bakıldığında diğer kaplama türlerinden daha uzun ömürlü bir kullanım sunmaktadır. Bunun birkaç nedeni vardır. Öncelikle kullanılan materyalin sağlamlığı onu diğer kaplamalardan daha dayanıklı kılar. Zirkonyum kaplamaların kırılma direnci oldukça fazladır. Yaklaşık 900 ila 1400 MPa (megapascal) basınca dayanabilirler. Bu da özellikle arka dişlerde kullanımı kolaylaştırır.
  • Zirkonyum lamine kaplama farkları kaplama arasındaki bir diğer fark ise zirkonyum kaplamaların tüm diş yüzeyine uygulanabiliyor olmasıdır. Bu durum, dişlerde daha fazla aşındırma yapmaya neden olsa da diş eti sağlığı, dolgu ve kanal tedavisi sonrası kozmetik düzeltmelerde oldukça faydalıdır. Rengi değişen dolguların kapatılmasında en çok tercih edilen kaplama yöntemidir. Lamina işlemi ise yalnızca ön yüzeylere uygulanır. Burada asıl amaç istenilen görüntünün yakalanmasıdır.
  • En temelde, lamine kaplama daha çok renk ve küçük şekil değişikliklerini içerirken zirkonyum kaplamalar diş arası boşlukların lamina yöntemi ile giderilemeyecek kadar büyük olduğu durumlarda tercih edilebilir. Diş çevresinde tam bir aşındırma yapıldığından şekil değişikliklerinin uygulanmasına daha fazla olanak tanır.
  • Bir diğer fark ise maliyettir. En son teknolojiler ile üretilen her iki kaplama da gerek materyallerin yurt dışından gelmesi gerekse kullanılan maddelerin ve gereçlerin pahalı olması nedeni ile maliyetli olabilmektedir. Ancak zirkonyum kaplama, lamine kaplamaya göre daha uygun maliyetler ile uygulanabilir. Bunun başlıca nedeni lamina uygulamasının her dişe ayrı olarak (tekil) uygulanmasıdır. Ayrıca daha hassas bir uygulama gerektirir.
  • Hasta açısından diğer bir fark ise uygulamanın süresidir. Lamine ve zirkonyum kaplamalar diğer dental işlemlere nazaran gelişen teknolojiler ile birlikte kısa sürede uygulanabilir.

Zirkonyum kaplama ve Metal Alt yapılı (porselen) Kaplama Farkları

  • Yakın geçmişe kadar oldukça rağbet gören metal alt yapılı kaplamalar, günümüzde yerini zirkonyum kaplamalara bırakmıştır. Bunun başlıca sebebi biyo uyumluluk ve estetik kaygılardır. Daha önceki dönemlerde bir metal materyalin diş yüzeyi aşındırıldıktan sonra yapıştırılması ve üzerine porselen kaplamaların yapılması suretiyle işlem gerçekleştirilirdi.
  • Zirkonyum kaplama ve halk arasında porselen kaplama olarak bilinen metal alt yapılı kaplamaların en büyük fark kozmetiktir. Metal alt yapılı kaplamalar dış yüzeydeki porselen altından siyah, gri bir renk vererek görünebilir. Ayrıca dış kaplamanın ışık geçirgenliği de zirkonyum kaplamadaki kadar doğal değildir. Diş etlerinden görünen metal kaplamalar istenilen kozmetiğin yakalanamamasına neden olur. Zirkonyum materyalinin halihazırda beyaz olması ve dış kısmın gerçek dişe en yakın ışık geçirgenliğine sahip olması Daha estetik bir çözüm sunar.
  • Zirkonyum vücut ile uyumluluğu açısından altına en yakın elementtir. Dental kaplamalar arasında biyo uyumluluğu en yüksel materyaldir. Bu sayede eski metal alt yapılı kaplamaların neden olduğu alerjik reaksiyonlara sebebiyet vermez. Zirkonyumun bilinen hiçbir alerjik reaksiyonu yoktur.

Ön Dişlere Zirkonyum Kaplama yapılır mı

Zirkonyum kaplamalar, genellikle sağlamlığı ve doğal görünümleri ile ön plana çıkar. Kullanılan materyalin biyo uyumluluğunun yüksek olması ve kırılmaya dirençli olmasıyla genellikle arka dişlerde, birkaç dişi kapsayacak şekilde yapılır. Aşındırmanın lamina uygulamasından bir miktar fazla olması nedeniyle kozmetik kusurların giderilmesinde ön dişler için her zaman ilk tercih değildir. Çoğunlukla kanal tedavisi sonrası ya da rengi bozulan dolgu işlemleri için kullanılır. Bunun yanında travma sonrası kırıkların kozmetik olarak giderilmesi için de sıklıkla tercih edilir.

Genellikle lamina uygulaması tercih edilirken ön dişlere zirkonyum kaplama yapılabilir. Bazı durumlarda ön diş yüzeyine yapılan diğer kaplama türleri yetersiz kalabilir. Örneğin lamine kaplama, diş boşlukları fazla olan kişiler için uygun bir yöntem olmayabilir. Zira yalnızca dişlerin ön yüzeyi aşındırılır ve bu kimi zaman yeterli değildir. Dişin tüm çevresi için aşındırma yapılan zirkonyum kaplama yönteminde, diş arası mesafesi yüksek olan kişilerin kozmetik kusurları giderilebilir. Bununla beraber, bazı durumlarda dişler genele oranla daha çarpık olabilir ve tam çevre şekillendirmesi gerekebilir. En çok tercih edilen kaplama yöntemi olan lamina bu durumda uygulanamaz çünkü yalnızca dişlerin ön yüzeyine yapılan bir işlemdir. Zirkonyum kaplama ile dişlerin genel görünümü düzeltildikten sonra hasta ve hekimin ortak kararı neticesinde istenilen görüntü elde edilecektir.

Ön dişlere zirkonyum kaplamanın tercih edilmesindeki bir diğer faktör ise sağlamlığı ve maliyetidir. Alternatifine göre daha uygun maliyetler sunar. Bunun yanında sağlamlığı veya kırılma direnci diş gıcırdatan kişilere daha uygundur.

Zirkonyum Kaplama Sağlıklı Mı

Çoğu kişi kaplama diş söz konusu olduğunda dişlerin aşındırılmasından endişe duyar. Ancak bu tam anlamı ile doğru değildir. Dişte yapılan aşındırma mikroskobik boyuttadır. Zirkonyum kaplama sağlıklı mı sorusuna yöneltilebilecek en doğru cevap, gerek biyo uyumluluğu gerekse yapılan aşındırmanın minimal düzeyde olması sebebiyle evettir.

Zirkonyum dental kaplama materyalleri arasında biyo uyumluluğu en yüksek maddedir. Biyo uyumluluk maddenin vücudunuz ile girdiği reaksiyon miktarının düşüklüğünü ifade eder. Zirkonyum kaplama eski metal alt yapılı kaplamalardaki gibi tükürük ve diğer ağız salgıları ile reaksiyona girmez. Vücut ile uyumluluk konusunda en üstte yer alan altından hemen sonra gelir. Ayrıca metale alerjisi olan kişiler için iyi bir tercihtir. Zirkonyum bir geçiş metali olsa da işlemlerden sonra metalik özelliklerini kaybeder. Bu sayede olası alerjik reaksiyonların önüne geçer.

Sağlık konusunda pek sık sözü edilmeyen mental sağlığa da olumlu etkileri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Eski kaplama yöntemlerinin bazı durumlarda oluşturduğu kozmetik kusurlara zirkonyum kaplamada rastlanmaz. Zirkonyum kaplama, doğal dişe en yakın rengi, dokuyu ve ışık geçirgenliğini verdiğinden işlem sonrası çoğu kişinin yaşadığı sosyal problemler büyük ölçüde giderilebilir. Zira diş, özgüvenin yüksek kalmasını sağlayan kozmetik unsurlardan birisidir.

Zirkonyum sonrası bakım

Zirkonyum Kaplamada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her dental işlemde olduğu gibi zirkonyum kaplamada dikkat edilmesi gerekenler benzerdir. Yapılan kaplamanın uzun süreli kullanılması ve konforun sağlanması adına diş hekiminizin verdiği talimatlara uyulmalıdır.  Zirkonyum kaplamada dikkat edilmesi gereken konuları 3 ana başlık altında inceleyebiliriz. Bunlar:

İşlem öncesi dikkat edilmesi gerekenler

Zirkonyum kaplamada işlem öncesi en önemli konu uzman ve güvenilir bir diş kliniği tercih etmenizdir. Kaplamanın ölçüsü bu konuda hayati önem taşır. Yanlış alınmış ölçüler ileride bazı problemlere yol açabilir. Bu nedenle hekim seçimi dikkatli yapılmalıdır. Bununla birlikte, kaplama materyalini üreten teknikerin kullandığı malzemelere de dikkat edilmelidir. Yanlış üretilmiş malzemeler, ileride kaplamaların düşmesine neden olabilir.

İşlem sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Her kaplama işleminde olduğu gibi zirkonyum kaplama uygulamasında da işlem sonrası birkaç gün soğuk ve sıcak hassasiyetiniz olabileceğinden dikkat etmeniz önerilir. Hassasiyet yaşamanız durumunda diş hekiminizin önerdiği ağrı kesicileri almak gerekir. Sızlamanın devamı halinde tekrar hekiminize başvurmalısınız.

Zirkonyum kaplama sonrası uzun vadede dikkat edilmesi gerekenler

Zirkonyum kaplamanızın uzun süreler sizinle olması için tıpkı doğal dişleriniz gibi bakım yapmalısınız. Zirkonyum kaplama uygulamasından sonra diş rengi değişmez ancak yine de ağız içi bakterilerin diş eti problemlerine yol açmaması için ağız sağlığı ve hijyeni rutinlerini devam ettirmeniz gerekir. Günde en az iki defa dişler yumuşak uçlu bir diş fırçası ile temizlenmeli ve ağız içi bakteri oluşumunu engellemek için ağız gargarası kullanmalısınız. Bu noktada diş hekiminizin önerdiği diş macunu ve gargarayı kullanmanız kaplamalarınızın ömrünü uzatacaktır.İşlem sonrası çok sert yiyeceklerden uzak durmanız önerilir. Bu kaplamaların dayanıksız oluşundan değil, normal dişlerinizin sağlığı için de önerilir.

Zirkonyum Kaplama Fiyatları

Kişiye özel ölçüler ile yapılan zirkonyum kaplamalar için net bir fiyat vermek doğru olmaz. Kaplamalar hastanın genel durumuna göre farklı maliyetler çıkarabilir. Zirkonyum kaplama uygulamasının maliyetleri kullanılan materyalin kalitesi, uygulamanın yapılacağı klinik ve hekimin tecrübesi fiyatı değiştirmektedir.

Sıkça sorulan sorular

Zirkonyum Diş Teker Teker Mi Takılır

Dişlerin doğal yapısı gereği teker teker takılması, kaplama yapılması gerekir. Bu sayede dişler arasındaki bölgenin hijyeni sağlanabilecektir.

Zirkonyum Kaplama Alerji Yapar Mı

Kullanılan materyal biyo uyumluğu yüksek olması nedeniyle herhangi bir alerjiye sebebiyet vermez. Üstelik kaplamada metal kullanılmaması da alerjik reaksiyonların önüne geçer.

İmplant Üstüne Zirkonyum Kaplama Yapılır Mı

Zirkonyum kaplama, daha çok estetik amaçlar ile yapılmaktadır ve günümüzde geçmişe oranla çok daha dayanıklıdır. İmplant üzerine zirkonyum kaplama yapılabilir. Ancak, bazı durumlarda örneğin implant yapılmasına rağmen diş arası boşlukların fazlalığından dolayı oluşabilecek basınç nedeniyle, metal alt yapılı kaplamalar tercih edilecektir.

Zirkonyum Kaplama Çıkar Mı

Zirkonyum kaplama dişe, diğer kaplamalardan daha sıkı tutunur. Zirkonyum kaplama kendi kendine çıkmaz. Ancak kaplamanın yenilenmesi gerektiğinde hassas işlemler ile çıkartılabilir.

Zirkonyum Kaplama Diş Nasıl Çıkarılır

Zirkonyum kaplama diş, teker teker çıkartılabileceği gibi ikişerli de çıkartılabilir. Bu noktada çıkarma işlemine hassasiyetle yaklaşılmalıdır çünkü alttaki diş yapısına zarar verilmemesi gerekir. Çıkarma işlemini yapışkan malzemenin uzaklaştırılması yoluyla yalnızca hekim yapmalıdır.

Zirkonyum Kaplama Kalıcı Mı

Yeterli ağız hijyeni ve bakımı sağlandığında. Zirkonyum kaplamalar uzun süre kullanılabilirler ancak kalıcı değillerdir. Tedavinin uzun zaman aralıklarında tekrarlanması gerekir.

Zirkonyum Kaplamanın Ömrü Ne Kadar

Zirkonyum kaplamalar oldukça sağlam oluşları ve dişe tutunmaları açısından ön plana çıkar. Zirkonyum kaplamanın ömrü, gerekli bakımlar ve , düzenli hekim kontrolleri yapıldığında, yaklaşık olarak 15-20 yıl kadardır.

Zirkonyum Kaplama Hemen Yapılır Mı

Zirkonyum kaplama uygulaması hemen yapılmasa da diğer dental işlemlere göre oldukça kısa sürede tamamlanabilmektedir. 2 veya 3 seansta uygulanan işlem genellikle 5 ila 7 gün sürer.

Zirkonyum Kaplama Kimlere Yapılır

Dişlerin aşındırılması ve kaplamanın uygulanmasını içeren zirkonyum kaplama işlemi, kahve, sigara gibi içeceklerin tüketilmesinden dolayı oluşan diş rengi değişmesi yaşayanlar; diş kırıkları olanlar, kanal tedavisi ve dolgu sonrası rengi değişen dolgu malzemesi nedeniyle rahatsız olanlar ve çarpık ya da birbirinden çok uzak dişleri olan kişilere yapılabilir.

Zirkonyum Kaplamanın Rengi Değişir Mi

Zirkonyum malzemeni kaplama esnasında ve üretiminde kullanılan materyaller nedeni ile rengi değişmez. Pürüzsüz yüzeyi leke tutmaya ve bakteri oluşumuna engel olur.

Zirkonyum Kaplama Ağrı Yapar Mı

Çok sık rastlanmasa da zirkonyum kaplama ağrı yapabilir. Kesim sırasında veya çürük temizliği sırasında pulpa odasına yaklaşılmış olması buna sebebiyet verebilir. Bununla beraber işlem sırasında geçici kaplamaların kullanılması da ağrıya neden olabilir.

Zirkonyum Kaplama Sonrası Diş Eti Şişer Mi

Metal altyapılı bir kaplama olmadığından ve zirkonyumun ağız sıvıları ile reaksiyona girmesi mümkün olmadığından zirkonyum kaplama sonrası genellikle şişlik görülmez.

Zirkonyum Kaplama Teker Teker Mi Takılır

Dişlerin doğal yapısı gereği, kaplamaların dişlere teker teker takılması daha uygundur. Bu sayede olması gerektiği gibi diş aralarındaki boşluklar korunur. Ancak iki diş arasında diş kaybı yaşanmış vakalarda köprü uygulamaları da kullanılan yöntemlerdendir.

Zirkonyum Diş Beyazlatılır Mı

Kaplamaların çıkartılması uygun olmayacağından zirkonyum diş beyazlatılmaz. Beyazlatıcı etkisi olan diş macunları ve jeller ise ancak doğal dişlerde fayda sağlar.

Tek Dişe Zirkonyum Kaplama Yapılır Mı

Genellikle kanal ve dolgu tedavileri sonrası tek diş zirkonyum kaplama yapılabilir. Bu sayede istenilen estetik görüntü elde edilir ve diş korunmuş olur.

Çarpık Dişlere Zirkonyum Kaplama Yapılır Mı

Ortodontinin başarı sağlayamadığı vakalarda çarpık dişlere zirkonyum kaplama yapılır. Dişin aşındırılmasından sonra kaplama malzemesinin bazı bölgelerde daha fazla veya az kullanılması ile beklenen diş dizimi görüntüsü elde edilir.

Kırık Dişlere Zirkonyum Kaplama Yapılır Mı

Evet. Lamine uygulamaları bir noktaya kadar tercih edilir. Dişteki kırılmalar büyük ise dişlere zirkonyum kaplama uygulanabilir.

Ayrık Dişlere Zirkonyum Kaplama Yapılır Mı

Ayrık dişlerin oluşturduğu kozmetik sorunlar zirkonyum kaplama ile giderilebilir. Dişlerin aşındırılmasının ardından  dişler kaplama malzemesi ile birbirine yaklaştırılır.

Önceki yazı
Çocuk Diş Tedavileri
Sonraki yazı
Diş Eti İltihabı
0536 285 05 20