Kanal Tedavisi

Çoğu zaman dişlerimize yeterli özeni göstermeyiz. Dişlerimiz her ne kadar sağlam ve sert görünse de bazı durumlarda bakteriler diş köklerimize doğru ilerler ve enfeksiyona neden olur. İlerleyen bu bakteriler diş köklerimizdeki sinirlere ulaştığında şiddetli ağrılara neden olabilir. Pulpaya dek ilerleyen enfeksiyonların başka komplikasyonlara neden olmaması için pulpanın temizlenmesi işlemi olan kanal tedavi uygulanır.

Kanal Tedavisi Nedir

Dişimiz en temelde baş ve kök olmak üzere iki temel kısımdan oluşur. Dişteki deformasyonlar ya da bakterilerin bir şekilde dişin kök kısmına ilerlemesi nedeni ile dişin iç kısmında bulunan pulpa enfekte olur. Bu enfeksiyon tedavi edilmezse şiddetli ağrıya, apseye neden olur ya da ilerleyen vakalarda çene kemiğine zarar verir.

Bakterilerin dişteki bir çatlak, çürüme gibi nedenlerle diş köküne inmesi ve enfeksiyona neden olması sonucunda oluşan şiddetli ağrıları ve bazı komplikasyonları önlemek amacıyla yapılan kanal tedavisi, basitçe dişte bir kanal açılarak pulpanın (diş özü) temizlenmesi ve sinirlerin uzaklaştırılması işlemidir. Kanal tedavisi yalnızca enfeksiyonun diş köküne veya pulpaya ilerlediği durumlarda tercih edilir. Daha önceki aşamalar genellikle basit bir dolgu ve temizleme işlemi ile tedavi edilebilir. Bu işlem bir veya birkaç seansta yapılabilir ve hastalar acı hissetmezler.

İncek’de bulunan diş kliniğimiz Ümitköy, Çayyolu ve Beytepe lokasyonlarına çok yakın olup kanal tedavisi için randevu almanız yeterlidir.

Kanal Tedavisi Ne İşe Yarar

Pulpa (diş özü), içerisinde diş siniri barındırır. Çatlak veya çürük yoluyla pulpaya ilerleyen bakteriler, orada enfeksiyona neden olabilir. Pulpada enfeksiyon nedeni ile oluşan basınç ve şişlik ciddi ağrılara neden olabilir.  Kanal tedavisi, pulpadaki ilerlemiş  enfeksiyonun uzaklaştırılması ve böylece dişin kurtarılması için yapılan bir işlemdir. İlerlemiş ve pulpaya yerleşmiş olan enfeksiyon, baskı halinde ya da kendiliğinden şiddetli diş ağrılarına sebebiyet verebilir. Bu ağrılar uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir.

Tedavi ile birlikte dişin canlılığın korunması hedeflenir. Çünkü enfeksiyonun ilerlediği durumlarda diş canlılığını yitirecektir. Çoğu zaman bu süreç ağrının azalması ile birlikte yaşanır. Enfeksiyonun kendiliğinden geçmesi mümkün değildir. Ağrıların kendiliğinden geçmesi yalnızca dişin öldüğünü gösterir. Ancak enfeksiyon halen tedavi gerektirir. İlerlemiş ve tedavi edilmemiş bir enfeksiyon çene kemiğine zarar verebilir.

Kanal Tedavisi Beysukent, Beytepe, Bilkent

Kanal Tedavisi Aşamaları Nelerdir

Kanal tedavisi, genellikle tek veya birkaç seansta tamamlanan bir işlemdir. Kabaca 5 aşama içerir.

  1. Tedaviye Karar Verilmesi: Tedavi dişte işlemi engelleyecek bir enfeksiyonun olup olmadığının kontrol edilmesi ile başlar. İşleme başlanmadan önce diş röntgeni istenebilir.
  2. Anestezi: Sonraki aşamada dişe lokal anestezi uygulanır. Bu hissedeceğiniz acıyı neredeyse tamamen engeller. Anestezi işlemi anestezik maddenin diş etine enjekte edilmesiyle yapılır. Modern yöntemlerle birlikte uyuşturma işleminin bitmesinin hemen ardından sonraki aşamaya geçilebilmektedir.
  3. Kanal Açılması: Anestezi işleminin tamamlanması ile birlikte hekim, dişte bir kanal açar. Bu kanal enfeksiyonlu pulpaya ulaşmak için kullanılacaktır.
  4. Kanalın ve Pulpanın Temizlenmesi: Diş kanalı özel aletler ile temizlenir. Enfeksiyonlu pulpa ve sinirler uzaklaştırılır.
  5. Kanalın Kapatılması: Son aşamada ise açılmış kanal özel dolgu maddesi ile doldurulur. Sonraki aşamalarda dişin kendisini iyileştirmesi beklenir.

Kanal Tedavisi Gerektiren Durumlar

Kanal tedavisi ancak enfeksiyonun dişin kök kısmına doğru ilerlediği, pulpa ve diş köküne ulaştığı durumlarda tercih edilir. Dişin kozmetik yapısı çürümediği sürece kendisini korur. Görüntüde ve işlevde bir farklılık yoktur ancak yine de dişe canlılığını veren sinirlerin olmayışı pek de iyi bir seçenek değildir. Sinirlerin uzaklaştırılmasına rağmen damarlar ile diş beslenmeye devam eder ve iyi bir bakımla uzun süreli kullanım sağlar.

Kanal tedavisini gerektiren durumlar dişteki enfeksiyonun ilerleyişi ile ilgilidir. Bazen bakteriler pulpaya ulaşır ve enfeksiyona sebep olurlar. Enfeksiyon sinirlerin yoğun bulunduğu bu bölgede şiddetli ağrıya neden olur. Bu durumda kanal tedavisi gereklidir. Kanal tedavisine gerek duyan diş kendisini bazı belirtiler ile gösterebilir. Bu belirtiler:

  • Dişte baskı sonucu oluşan ağrı
  • Lenflerde şişlik, bu çoğu zaman bir enfeksiyona işaret eder.
  • Diş etlerindeki koyulaşma
  • Dişte herhangi bir neden den oluşmuş çatlaklar
  • Dişin sallanması
  • Diş etlerinde sivilce benzeri apseler

Kanal tedavisine geçilmeden önce eğer enfeksiyon diş köküne veya pulpaya ulaşmamışsa çoğu zaman  basit bir dolgu işlemi ile tedavi edilebilir.

İncek’de bulunan diş kliniğimiz Bilkent, Beysukent ve Bağlıca lokasyonlarına çok yakın olup kanal tedavisi için randevu almanız yeterlidir.

Kök Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi diş kökündeki iltihabın sebep olduğu basıncın giderilmesi için kök sinirlerinin ve diş kanallarının temizlenmesi işlemidir. Diş kanal tedavisi, diş henüz çekilebilecekken yapılır ve başarı oranı %90’dır. Bu sayede diş kaybı ve sonrasında oluşabilecek çene yapısındaki bozulmalar ve diş eğriliği gibi problemler önlenmiş olur.

Kanal tedavisi dişin iç kısmı ile ilgilenen endodonti dalının ilgi alanına girer. Bu nedenle kök kanal tedavisi endodonti kelimesi ile özdeşleşmiştir.

Kanal Tedavisi Kimlere Yapılmaz

Kanal tedavisi, çoğu durumda herkes için uygulanabilir bir seçenektir. Ancak tedavi sonrası dolgu ile düzeltilemeyecek dişler için diş çekimi düşünülebilir. Pulpa enfeksiyonu travma sonrası gerçekleşmişse ve dişin aldığı hasar düzeltilemeyecekse kanal tedavisi yapılmayacaktır. Elbette en doğru kararı hekim, kontrollerini sağladıktan sonra verecektir.

Bununla beraber,

  • Diş kurtarılmaya değmeyecek ise, örneğin yirmilik diş ise,
  • Diş kökü diş eti çekilmesi nedeniyle çene kemiğine yeteri kadar gömülü değilse
  • Diş kökünde çatlak varsa,

Diş hekimi kanal tedavisi yerine diş çekimini önerebilir.

Hangi Dişlere Kanal Tedavisi Yapılır

Çoğu durumda her dişe kanal tedavisi yapılabilir. Ancak bazı az rastlanan durumlarda kanal tedavisi tercih edilen bir tedavi yöntemi değildir. Dişin kurtarılma şansı olduğu ve canlılığını koruduğu durumlarda kanal tedavisi tercih edilir. Ölmüş bir diş için çoğu zaman diş çekimi tavsiye edilir.

Bazı çok nadir görülen vakalarda dişin yapısı kanal açmaya izin vermez. Diş kanalı çok eğimli ya da kıvrımlı olabilir. Bu gibi durumlarda diş hekimi alternatif tedavilere yönelebilir. Dişin kök yapısının sağlıklı olmaması, çene kemiği ile ilgili bazı problemler kanal tedavisine engel teşkil edebilir.

Kanal tedavisi sonrası beysukent beytepe bilkent

Kanal Tedavisi Sonrası Yeme-İçme

Tedavi sonrası anestezinin etkisi geçene dek (ortalama 2 saat) yemeiçme yapılmaması önerilir. Hasta anestezi etkisindeyken yeme içme işlemi sırasında ağız içi dokularına zarar verebilir. Ancak anestezinin etkisi geçtikten sonra günlük rutinlere dönülebilir.  Bununla beraber, yapılan işlemden sonra diş dokuları da bir miktar zarar görür ve buna bağlı olarak, çoğu gün sonunda bitmek üzere, 1 ila 3 gün boyunca küçük sızlamalar hissedilebilir. Yemeğin işlem yapılan taraftan yenmemesi, dişe baskı yapılmaması ve çoğu işlemden sonra tavsiye edilen basit ağrı kesiciler ile bu durumun önüne geçilebilir. Ayrıca işlem yapıldıktan sonraki gün kuru yemiş gibi sert yiyeceklerden uzak durulması iyi bir tercihtir.

Tedaviden 2 gün önce ve sonra sigara içilmesi önerilmez. Sigara işlem sonrası iyileşmeyi büyük ölçüde yavaşlatır.

Kanal Tedavisi Kaç Günde İyileşir

İyileşme süreci, hatasız yapılan bir işlemde hastanın kendisi ile ilgilidir. Genellikle ağrılar işlemin bitmesine müteakiben birkaç gün içerisinde azalarak yok olur. Bazı durumlarda ise iyileşme süreci 2-3 haftaya kadar uzamaktadır.

İyileşme sürecini ve tedavinin başarı oranını  etkileyen diğer bir faktör de kişinin genel sağlık durumudur. Örneğin diyabetli bir hastanın iyileşme süreci sağlıklı kişiden daha yavaş olabilir ve tedavinin başarı oranını da etkileyebilir.

İyileşme sürecini kısaltmak için sigara kullanımına birkaç gün ara vermek iyi bir fikirdir. Sigara ağız içi iyileşmelerini önemli ölçüde yavaşlatır. İşlemden sonraki gün kanal tedavisi yapılan dişin olduğu tarafın kullanılmaması ve sert yiyeceklerden uzak durulması da iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

İmplant Tedavisi ile İlgi Hazırladığımız Yazımızı Okumayı Unutmayın!

Kanal Tedavisi Kaç Dakika Sürer

Çoğu insan kanal tedavisini acılı ve uzun bir süreç olarak görür. Aslında durum bunun tam tersidir. İlerleyen teknolojiler ile birlikte çoğu zaman işlem yalnızca bir seansta tamamlanır. Anestezik maddelerin geçmişten daha etkili olduğu günümüzde işlem neredeyse hiçbir acı duymaksızın tamamlanır.

Tedavi, genellikle bir seans ve ortalama 30 dakika sürer. Bazen 2 veya 3 seans kadar da sürebilir. Bazı durumlarda ise hasta takibi gerekli olabilir. Diş hekimi, hastanın birkaç kontrole daha gelmesini ve enfeksiyonun durumunu incelemek isteyebilir. Ek olarak kaç kanallı bir dişiniz olduğu seansın süresini etkileyecektir. 3 kanallı bir diş için tedavi, yaklaşık 1 ila 1,5 saat kadar sürebilir.

İncek’de bulunan diş kliniğimiz Gölbaşı, Yaşamkent ve Çankaya lokasyonlarına çok yakın olup kanal tedavisi için randevu almanız yeterlidir.

Kanal Tedavisi Yapılan Dişin Kullanım Ömrü Ne Kadardır

Kanal tedavisi sonrası diş ömrünün kısaldığına dair yanlış bilgi yaygındır. Sinirleri barındıran pulpanın çıkartılması veya temizlenmesi sonucu dişin öldüğü düşünülebilir. Ancak bu tamamen doğru değildir. Diş soğuk ve sıcağa duyarsız hale gelir ve kırılmalara karşı direnci azalır ancak canlılığını korumaya devam eder.

İyi yapılmış bir kanal tedavisi sonrası diş ömrü birkaç faktöre bağlıdır.

  • Tedavi sonrası diş bakımı: Tedaviden sonra dişin öldüğü ne kadar yanlış bir kanıysa dişin tekrar çürümeyeceği de o kadar yanlıştır. Tedavi sonrasında ağız hijyenine dikkat edilmemesi dişin tekrar çürümesine ve kanal tedavisinin tekrarlanmasına neden olabilir. Halihazırda çatlamaya daha az dirençli hale gelmiş olan diş, oluşabilecek çatlaklardan bakterilerin tekrar pulpa dokusuna ilerlemesine ve enfeksiyona neden olabilir.
  • Diş restorasyonu: Kanal tedavisi sonrası diş kullanım ömrünü etkileyen en önemli nokta belki de diş restorasyonudur. Kırılmaya karşı hassas olan dişler tedavi sonrası yapılan dolgu ile korunmalıdır. Yeni dolgu malzemeleri ve teknikleri ile işlemler kolaylıkla yapılabilir.

Kanal Tedavisi Fiyatları

Kimi zaman kanal tedavisi gerektiren hastalar tedavi masrafları konusunda endişeye kapılabiliyor. Ancak bu konuda net bir cevap vermek ne yazık ki mümkün değil. Kanal tedavisi fiyatları yapılan yere, tedavi sırasında kullanılacak olan dolgu malzemesinin kalitesine, kliniğin tecrübesine ve en önemlisi kök sayısına göre değişmektedir. Dişler tek, çift ve hatta 3-5 kök sahibi olabilirler. Ancak dişler genelde 2 veya daha az görülmekle beraber 3 köklüdür. Kök sayısı arttıkça tedavinin masrafı da artar. Çoğu dental işleme göre daha az maliyet gerektiren kanal tedavisi, ilerlemiş çürüklerin bulunduğu dişlerin canlılığını kurtarmak için en iyi yöntemlerdendir.

Türk Dişhekimleri Birliği tarafından belirlenen kanal tedavisi fiyatları 690 TL’dir. Kanal tedavisi ile ilgili aklınıza takılan soruları altta bulunan yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. Kanal tedavisi için Ankara İncek’de bulunan kliniğimiz ile irtibata geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kanal Tedavisi Zararlı Mı

Kanal tedavisi zararlı değildir. Aksine, diş pulpasına ilerlemiş ve şiddetli ağrılara yol açan enfeksiyonun temizlenmesi ve dişin canlılığı ile birlikte işlevlerini de koruduğu için oldukça faydalı bir işlemdir.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Yapar Mı

Kanal tedavisi sonrası bir miktar ağrı olması doğaldır. Ancak bu ağrılar diş hekiminin önerileri doğrultusunda basit ağrı kesiciler ile giderilebilir.

Kanal Tedavisi Canımızı Yakar Mı

Çoğu kişinin düşündüğünün aksine kanal tedavisi canınızı yakmaz. İlerleyen teknolojiler ile işlem son derece konforludur. Üstelik son zamanlarda kullanılan anestezik maddelerin etkisi de geçmişte kullanılanlara oranla fazladır.

Hamilelere Kanal Tedavisi Uygulanır Mı

Hamilelik döneminde kanal tedavisi de dahil olmak üzere tüm dental işlemler uygulanabilir. Kullanılan anestezik maddelerin bebeğe zararı yoktur. Ancak röntgen çekilmez. Kişinin konforu açısından tedaviler doğum sonrasına ertelenebilir.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş İltihaplanırsa Ne Olur

Kanal tedavisi tek seferlik bir işlem değildir. Tedavi sonrası diş tekrar iltihaplanırsa ve diş halen canlı ise kanal tedavisi tekrar uygulanabilir. Tekrarlanan ve iyileşme görülmeyen durumlarda diş hekimi diş çekimini önerebilir.

Kanal Tedavisinden Sonra Diş Fırçalanır Mı

Tedavi sonrasında diş bakım rutininizi devam ettirmelisiniz. Kanal tedavisi uygulanan dişler tekrar çürüyebilir ve tedavinin tekrarlanması gerekebilir. Bunu önlemek için günde en az iki defa olmak üzere dişler fırçalanmaya devam edilmelidir.

Kanal Tedavisi Sonrası Kaplama Yapılır Mı

Kanal tedavisi başarı ile sonuçlanmışsa kırılmalara daha az dirençli hale gelmiş dişin korunması için kaplama yapılabilir. Böylece diş, işlevini sürdürmeye devam eder ve istenilen estetik görünüm korunmuş olur.

Apseli/Sallanan/Kırık Dişe Kanal Tedavisi Yapılır Mı

Apseli veya kırık dişe kanal tedavisi yapılabilmektedir. Ancak hekimler genellikle işlem öncesinde iltihabın giderilmesi adına antibiyotik kullanımını önerir. Tedavinin yapılışı aynı zamanda kırığın yerine göre de değişir. Diş kökü parçalanmış işe kanal tedavisi uygulanmayabilir.

Kanal Tedavisi Yanaklarda Şişlik Yapar Mı

Nadiren de olsa kanal tedavisi sonrası yanaklarda şişlik olabilir. Bu durumda hekiminize danışmanız ve önerdiği dozda antibiyotik kullanmanız gerekebilir.

Kanal Tedavisi Diş Etinde Şişlik Yapar  Mı

Sık görülmese de kanal tedavisi sonrası diş çevresinde şişlikler görülebilir. Genellikle tedavi sonrasındaki birkaç günde bu şişlikler azalarak yok olacaktır. Böyle  bir durumda hekiminize danışmalı ve önerilerini uygulamalısınız.

Kanal Tedavisi Damakta Şişlik Yapar Mı

Tedavi sonrası nadiren şişlikler oluşabilir. Doktorunuz bir antibiyotik önerdiyse kullanmaya devam etmeli, önermediyse doktorunuza başvurmalısınız.

Kanal Tedavili Dişe Tel Takılır Mı

Kanal tedavili dişe diş teli takılmasında bir sorun yoktur. Kanal tedavisi dişin iç kısmı ile alakalı olduğundan tedavi sonrası diş teli takılabilir ya da diş teli varken kanal tedavisi yapılabilir.

Kanal Tedavili Diş Kırılırsa Ne Olur

Kanal tedavisi sırasında pulpa (diş özü) alındığından, nemliliğini kaybeden dişler kırılmaya daha yatkın olur. Kanal tedavisi yapılan dişin kırılması durumunda daha maliyetli çözümlerden kaçınmak için hekiminize başvurmalısınız.

Önceki yazı
İmplant
Sonraki yazı
Bonding

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.

0536 285 05 20