Diş Teli

Diş teli tedavisi, ortodontik tedavilerdendir. Diş teli tedavisi, kişilerin dişlerindeki dizilim bozukluğu ve yamuk olan dişlerin düzeltilmesi işlemini gerçekleştiren oldukça fonksiyonel bir tedavidir. Diş dizilimi ve şekil bozuklukları, kişilerin estetik kaygı yaşamasına neden olabilmektedir. Bu gibi durumda da diş teli tedavisi uygulanabilmektedir. Diş teli tedavisi sırasında, teller sayesinde dişlere bir güç iletilir ve bu sayede uygun bir dizilim ve estetik görünüm sağlanmış olur. Günümüzde, ortodontik tedavi uygulamaları yoğun bir şekilde tercih edilmektedir.

Diş Teli Tedavisi

Diş teli tedavisi (ortodonti) genel olarak estetik amaçlı olarak gerçekleştirilse de sağlık sebebi ile de uygulanabilmektedir. Aynı şekilde, diş teli tedavisi oluşabilecek diş sağlığı rahatsızlıklarının önüne geçmesini sağlamaktadır. Diş teli tedavisinin en önemli unsuru ise uzun süren bir uygulama olmasıdır. Diş teli tedavisini gerçekleştiren kişilerin sabırlı olması gerekmektedir. Diş teli tedavisi oldukça yüksek başarı ile sonuçlanan bir uygulama olması sebebi ile oldukça estetik bir görüntü imkanını da sağlamaktadır.

Ortodonti tedavisinde öncelikli olarak, diş hekiminin muayeneyi gerçekleştirmesi gerekmektedir. Kişinin diş yapısına ve diş dizilimine uygun bir şekilde tedavi planlaması yapılır. Ortodonti tedavisinde öncelikli olarak, retraktör kullanılır. Bu malzeme ile birlikte dudaklar ve yanak dişlerden uzaklaştırılır. Diş hekiminin tercih etmiş olduğu braketler  yapıştırıcı malzemeler ile diş yüzeyine yerleştirilir.

Diş teli aşamaları

Diş Teli Tedavisi Aşamaları

Ortodonti tedavisinde iki aşama bulunmaktadır. Bu aşamaların başında  braketin seçimi gelmektedir. Braket seçimi sağlandıktan sonra ise braketlerin içine diş teli uygulaması gerçekleştirilir. Braket takılmasında ortodonti tedavisinde kullanılan özel yapıştırıcı ürünler tercih edilmektedir. Buna ek olarak, dişlerin yönünü ve dizilimini sağlayacak olan bir tel daha yerleştirilir. Bu tel sayesinde estetik görünüm de sağlanmaktadır. Braket takımından sonra tedavinin ilk günlerinde hafif sızlama veya hassasiyet oluşabilmektedir. Bunun sebebi ise, diş yapısının tellere ve braketlere alışmamış olması gelmektedir. İlerleyen süreçlerde ise hem alt hem de üst dişlerin olağan fonksiyonları yerine getirilince diş telleri ağız içerisinden kaldırılacaktır. Diş tellerinin ağız içerisinden çıkartılmasından sonra ise ortodontik tedavi uygulamasının ikinci aşamasına geçilmektedir.

Diş teli tedavisinin ikinci aşamasında ise amaç diş teli ve braketler ile uygulanan dizilimin aynı kalmasını gerçekleştirmektir. Dişlerin yerini değiştirmesini engellemek  için pekiştirme tedavisi uygulanmaktadır. Pekiştirme tedavisi, dişlerin etrafında kemiğin yenilenmesi ve diş yapısının telsiz olan sürece de alışması için gerçekleştirilen bir süreçtir. Diş teli tedavisinde hem birinci hem de ikinci aşama tamamen hastanın durumuna ve diş hekiminin tercihine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Düzenli bir şekilde diş hekimi kontrollerine gidilmelidir ve böylelikle ortodonti tedavi süreci daha kısa sürecektir.

İncek’de bulunan diş kliniğimiz Gölbaşı, Yaşamkent ve Çankaya lokasyonlarına çok yakın olup diş teli tedavisi için randevu almanız yeterlidir.

Diş Teli Takılmadan Önce Yapılması Gerekenler

Diş teli takılmadan önce yapılması gereken birçok unsur vardır. Bu unsurların başında ise ağız ve diş temizliği gelmektedir. Diş teli takılımı gerçekleşmeden önce diş hekiminizin dişlerinizde yer alan taş ve plakları detaylı bir şekilde temizlemesi gerekmektedir. Buna ek olarak, diş teli takılmadan önce dişlerde yer alan çürük veya kanal tedavi işlemlerinin de gerçekleştirilmesi gerekli olacaktır. Ek olarak, diş teli tedavisi uzun süreç gerektirmesi sebebi ile işlem öncesi hekiminizden tedavi ile ilgili olan bilgileri edinerek bu yola çıkmanız da fayda vardır.

Diş Teli Takıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş teli takıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunların başında ise tüketilen gıdalar gelmektedir. Özellikle, sert  kabuklu gıdalar diş teline ciddi zararlar verebilir. Zarar veren maddelerden diğeri de asittir. Diş teli sürecinde yapışkan maddelerin de tüketilmemesi gerekir. En önemlisi braket ve diş teli temizliği için düzenli bakımın gerçekleştirilmesi gerekir. Aksi takdirde diş teli tedavi süresi daha uzun  olacaktır.

Diş Teli sonrası

Diş Teli mi Şeffaf Plak mı?

Diş teli ve şeffaf plak tedavileri ortodontik tedavi çeşitleri arasında yer almaktadır. Diş teli ve şeffaf plak tedavisinin kullanım alanları farklı olabilmektedir. Aynı zamanda, diş eti sorunları ve diş diziliminde sorunlar olan kişilerin de şeffaf plak kullanımı tavsiye edilir. Diş teli tedavisi ise daha ciddi rahatsızlığı bulunan kişilerde tercih edilmelidir.

Diş Teli Türleri

Ortodontik tedavi içerisinde kullanılan pek çok farklı diş teli vardır. Bu diş teli seçenekleri arasında porselen diş teli gelmektedir. Porselen diş teli, genelde estetik açıdan daha avantajlı olduğu için kullanılmaktadır. Şeffaf diş teli olarak da adlandırılmaktadır ancak dayanıklılığı diğer diş tellerine göre daha düşüktür. Diş teli türleri arasında bir diğer seçenek ise metal diş telidir. Metal diş teli, günümüzde daha az uygulanmaktadır. Görselliği açısından dezavantajlı olsa da kullanım avantajı olarak dayanıklıdır. Diş teli türleri arasında bir diğer ise lingual diş teli gelmektedir. Lingual diş teli, dişlerin arka kısmına yerleştirilmektedir. Böylelikle, hiçbir şekilde dışarıdan görünmeyen bir tedavidir. Diş teli türleri arasında bir diğer seçenek ise şeffaf plaktır. Şeffaf plak ise daha düşük seviyede bozukluk ve diş dizilimi sorunu yaşayan kişilerde tercih edilen bir uygulamadır. Bu uygulamada kişilerin sabırlı olması ve düzenli bir şekilde kullanması gerekmektedir. Aksi taktirde, beklenilen sonuç daha geç elde edilebilir.

İncek’de bulunan diş kliniğimiz Ümitköy, Çayyolu ve Beytepe lokasyonlarına çok yakın olup ortodonti işlemleri için randevu almanız yeterlidir.

Diş Teli Bakımı Nasıl Yapılır?

Ortodontik tedavi sürecinde hijyen çok önemlidir. Diş teli tedavisi öncesinde de diş bakımına dikkat edilmesi gerekilirken diş teli tedavi sürecinde ekstra hassas davranmak gerekmektedir. Bunun sebebi ise, diş teli sebebi ile dişlerin köklerine ve minesine ulaşım daha zor olacaktır. Bu sebeple, daha detaylı bir diş fırçalama işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Normalde, 2 kere fırçalama işleminin sağlanması gerekmektedir. Ancak, diş teli tedavi sürecinde ise her yemekten sonra dişlerin detaylı bir şekilde temizliğin sağlaması gerekmektedir. Yemek sonrasında diş teli temizliğinin gerçekleşmemesi halinde daha ciddi diş rahatsızlığı oluşabilmektedir. Aynı zamanda, diş teli bakımında diş fırçasına ekstra özen gösterilmelidir. Daha yumuşak ve yuvarlak uçlu bir diş fırçası kullanımı daima daha fonksiyonel olacaktır. Ek olarak, seçilen diş macunun da florür seviyesi çok önemlidir.  Diş yapısına ve minesine bağlı olarak, florür seviyesinin ideal miktarda olan bir diş macunu tercihinde bulunulmalıdır.

Diş teli tedavisinde bakımında gargara işlemini de gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Diş fırçası ile ulaşamadığınız noktalara gargara ile ulaşabilirsiniz. Özellikle, florür içeren ağız bakım suları tercih edilebilmektedir. Diş teli tedavisinde hijyenin sağlanması için diş ipi de kullanılmalıdır. Diş aralarının temizliğinin detaylı bir şekilde sağlanması ve plağın engellenmesi için diş ipi kullanımı gerçekleştirilmelidir. Diş teli hijyeni için diş teline zarar verebilecek yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerekmektedir.

Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş teli tedavisinin süresi, hastalar için en önemli konudur. Diş teli tedavisinin süresi için net bir zaman aralığı belirtmek mümkün değildir. Örnek verecek olursak, küçük yaşta ortodonti çene teli tedavisi gerçekleştiren kişilerde tedavide sonuç daha hızlı olabilirken ileri yaşlarda ise tedavi süreci uzayabilmektedir. Aynı zamanda, diş teli bazı ağız yapısına daha kısa sürede uyumlu olabilmektedir. Ancak, genel olarak, ortadonti tedavisinde 2 ile 4 yıl arasında bir zaman gelebilmektedir. Bu süre kısalabildiği gibi uzayabilmektedir. Ek olarak, diş teli tedavisinde kişilerin kullandığı tel tipine bağlı olarak da tedavi süreci değişebilmektedir. Diş teli tedavi süresini belirleyen unsurlardan bir tanesi de hastanın kullanım şeklidir. Diş hekimi kontrollerine düzenli giden ve diş bakımına da önem veren kişilerin çarpık diş tedavisi daha kısa sürebilmektedir. Bu sebeple, tedavi sürecinde kontrolleri aksatmamak gerekir.

İncek’de bulunan diş kliniğimiz Bilkent, Beysukent ve Bağlıca lokasyonlarına çok yakın olup diş teli fiyatları için randevu almanız yeterlidir.

Diş Teli Fiyatları

Diş teli (ortodonti tedavi) uygulamalarında tek bir fiyat vermek mümkün değildir. Bunun sebebi ise, her hastanın farklı bir diş rahatsızlığı olabilmektedir. Farklı derecede rahatsızlık yaşamaları sebebi ile kullanılan diş teli seçenekleri de farklı olacaktır. Diş teli malzemesinin fiyatına bağlı olarak da ortodontik tedavi fiyatı oluşacaktır. Aynı zamanda, diş teli tedavisini gerçekleştiren diş hekiminin tecrübesine bağlı olarak da fiyatlarda değişiklik olabilmektedir. Buna ek olarak, diş teli uygulaması tüm dişlere uygulanabileceği gibi sadece alt dişler veya sadece üst dişlere uygulanabilmektedir. Bu sebeple, hem tedavi malzemesi hem de yoğunluğuna göre fiyat değişmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Diş Teli Acıtır mı?

Diş teli tedavisi esnasında herhangi bir acı olmaz. Ancak, ortodonti tedavisi süresinde kişilerin diş teli ile yaşamaya alışması gerekmektedir. Alışma sürecinde yemek yeme esnasında birtakım sızlamalar olabilmektedir.

Diş Teli Kırılırsa Ne Olur?

Diş teli tedavisi sürecinde diş telinin kırılması halinde diş ağrısı meydana gelebilmektedir. Diş ağrısına ek olarak, tüm bu tedavi süreci aksayabilmektedir. Aynı zamanda, braketlerin de kırılması diş etine ve yanaklara zarar verebilmektedir. Buna ek olarak, diş teli tedavisinde tel kırılması halinde diş hekimine başvurulması gerekir.

Diş Teli Kaç Saatte Takılır?

Diş teli takılma süresi hem doktordan doktora hem de hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Bazı diş teli uygulamaları daha uzun sürede takılırsa bazı diş teli tedavi malzemeleri de daha kısa sürede gerçekleştirilebilir. Ortalama olarak 1 veya 2 saatte tamamlanacak olan bir uygulamadır.

Diş Teli Çeneyi Düzeltir mi?

Diş teli tedavisinin uygulandığı alanlardan bir tanesi de çene bozukluklarının düzeltilmesidir. Ortodonti tedavisinde diş, ağız ve kafa yapısı ile estetik bir görünüm elde edilmektedir. Çene kemiklerinin düzeltilmesi için ortodonti tedavilerinin çeşitleri uygulanabilir.

Diş Teli Kaç Yaşına Kadar Takılabilir?

Diş teli tedavisinin sadece çocukluk yıllarında yaptırılacağına dair bir inanış bulunmaktadır. Ancak, bu doğru değildir. Diş teli tedavisi her yaşta yaptırılabilecek bir uygulamadır. 5 ile 6 yaşlı kişilerden itibaren her insan ortodonti tedavisini gerçekleştirebilir.

Sadece Alt Dişe Tel Takılır mı?

Ortodonti tedavileri kapsamında, yalnızca alt işinde dizilim sorunu veya çapraşıklık olan kişiler bulunmaktadır. Bu sebeple, yalnızca alt dişlere uygulanabilecek olan ortadonti tedavileri de uygulanabilmektedir. Sadece alt dişlere uygulanabilen diş teli türleri de bulunmaktadır.

Sadece Üst Dişe Tel Takılır mı?

Ortodonti tedavileri tüm dişlere uygulanabileceği gibi sadece üst veya alt dişlere uygulanabilecek diş teli uygulamaları da bulunmaktadır. Yalnızca üst dişe uygulanabilecek diş teli uygulamaları da bulunmaktadır.

Diş Teli Burun Şeklini Değiştirir mi?

Ortodonti diş teli tedavisi, hem dudak hem de burun pozisyonunda değişiklikler oluşturabilmektedir. Uzun süreli kullanımlarda yüz ve burun şeklini değiştirebilmektedir. Bu nedenle, diş teli tedavisi öncesinde diş doktorundan bu değişiklik konusunda bilgi alınması daha doğru olacaktır.

Çocuklara Diş Teli Ne Zaman Takılır?

Diş teli her yaşta kişiye uygulanabileceği gibi çocuklara da takılabilmektedir. Çocuklara diş teli uygulaması 6 yaşı itibari ile başlayacaktır. Diş teli uygulamasının gerçekleşebilmesi için çocukların süt dişlerinin dökülmesi gerekmektedir.

Kanal Tedavisi Olan Dişe Tel Takılır mı?

Kanal tedavisi, dişin çürümesi durumunda sinirlerin alınması işlemidir. Diş teli tedavisinde ise dişlerin dizilimi ve çapraşıkları düzeltilmektedir. Bu sebeple, kanal tedavisi bulunan kişiler de diş teli uygulaması yaptırabilir.

Diş Teli Sallanması Niye Olur?

Ortodonti tedavisinde, diş teli sallanması durumları ile karşılaşılabilir. Hem yemek yeme sorunları hem de diş sıkma ile birlikte diş teli sallanması olabilmektedir. Diş teli sallanması durumlarında diş hekimine başvurulması gerekmektedir. Diş hekimi, duruma bağlı olarak yenileme gerçekleştirebilir.

Diş Teli Varken Kanal Tedavisi Yapılır mı?

Hareketsiz bir şekilde bulunan diş teli uygulamalarına sahip olan kişilere kanal tedavisi veya dolgu işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Dolgu ve kanal tedavisi işleminde diş teline herhangi bir zarar verilmeden uygulamalar gerçekleştirilebilmektedir.

Diş Teli Varken Diş Çekilir mi?

Diş teli varken diş çekilme işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Diş teli tedavisi kapsamında çekilen dişlerin boşluğu da ortodontik tedavi süreçlerinde kapatılabilmektedir. Bu boşluklar, diş teli tedavisinde kemik oluşumu ile birlikte estetik görünüm de tamamlanmış olacaktır. Ancak, diş teli tedavisinde diş çekimi için diş hekimine başvurulması gerekmektedir.

İmplantlı Dişe Tel Takılır mı?

İmplantlı dişe tel takılma işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Ancak, diş estetiğinin sağlanması için öncelikle ortodontik tedavinin yapılması gerekmektedir. Diş teli uygulamasından sonra implant tedavisinin yapılması çok daha verimli bir görüntü oluşturacaktır.

Eksik Diş Varken Tel Takılır mı?

Eksik diş bulunan kişilerin de ortodonti tedavisini gerçekleştirmesi de mümkün olabilir. Ancak, diş hekimi diş durumunu değerlendirmelidir. Diş hekiminin yönlendirmesine bağlı olarak işlem tamamlanmalıdır.

Diş Teli İle Beyin Mr Çekilir mi?

Mr çekimlerinde diş telleri Mr görüntülerinde herhangi bir engel teşkil etmeyecek bir bölgede ise diş telinin herhangi bir mahsuru bulunmaz. Ancak, görüntünün bozulacağı diş teli tedavilerinin bulunduğu kişilerde diş teli çıkarımı gerçekleştirilebilmektedir.

Tek Bir Diş İçin Tel Takılır mı?

Ortodonti tedavilerinde genel olarak tüm dişlere tedavi uygulanabilmektedir. Alt veya üst dişlere de uygulanabilir. Hatta tek dişe bile ortodontik tedavisi gerçekleştirilebilmektedir. Ancak, tek dişe gerçekleştirilen diş teli tedavilerinin türü de değişebilmektedir. Diş hekimi kontrolü ve kişinin diş sağlığına bağlı olarak tek bir diş için de tel uygulamaları gerçekleştirilebilmektedir.

Diş Teli Gülüşü Değiştirir mi?

Diş teli uygulamasının ana amacı, estetik görünümünün düzeltilmesidir. Diş teli, kullanım esnasında gülüşü değiştirmez. Ancak, tedavi sonrasında ise diş telinin çıkarılması halinde kişilerin diş estetiği ve gülüşü daha oranlı ve güzel bir görünüme kavuşacaktır.

Önceki yazı
Lamine Kaplama
Sonraki yazı
Çocuk Diş Tedavileri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.

0536 285 05 20