İmplant

Dişler en temelde kron ve kök olmak üzere iki ana kısımdan oluşur. İmplant, eksik dişlerin yerine kök görevi gören biyouyumlu titanyumdan yapılmış vidalardır. Halk arasında vidalı diş olarak bilinir. Bu vidalar cerrahi işlem ile çene kemiğine yerleştirilir ve kök görevi görmesi beklenir. Sonrasında üzerine protez dişler yerleştirilir. Diş kaybı, diğer dişleri de etkilediğinden implant tedavisi hem istenilen estetik görüntünün sağlanması hem de ağız ve diş sağlığı için önemli bir tedavi yöntemidir.

İmplant Nasıl Yapılır

İmplant tedavisinin ilk adımı, diş hekiminizin rontgen ile kapsamlı bir muayene yapmasıdır. Gerektiğinde tomografi ile desteklenir. Hastanın  implanta uygun olup olmadığına karar verilir. Kemik içine yerleştirilen implantın kemiğe kaynaması ve iyileşmenin sağlanması 2 ila 6 ay sürebilir. Basitçe implant diğer adıyla vidalı diş, çene kemiğine eksik dişin yol açtığı kozmetik ve işlevsel sorunların giderilmesi adına titanyumdan yapılmış vidanın yerleştirilmesi işlemidir. Her cerrahi işlem gibi, tedavi öncesi gerekli hazırlıklar tamamlanır ve hastanın durumuna bağlı olarak işleme geçilir. Burada tedavinin ne kadar süreceğini belirleyen şey, kişinin genel sağlık durumu, kemik yapısı ve halihazırdaki kemik durumudur.  Lokal anestezi uygulanan hastanın çene kemiğine uygun boşluk açıldıktan sonra vida yerleştirilir ve diş eti kapatılır. Sonraki aşamada vidanın kemiğe kaynaşması beklenir. Kemiğe kaynaşmış vidaya son olarak üst protezi yapılır.

İncek’de bulunan diş kliniğimiz Ümitköy, Çayyolu ve Beytepe lokasyonlarına çok yakın olup implant tedavisi için randevu almanız yeterlidir.

Çayyolu İmplant Aşamaları

İmplant tedavisinin tamamlanması için çene kemiği içerisine yerleştirilen vidanın kaynaşması beklendiğinden veya işlem öncesi tedavi için gerekli kemik yapısı uygun olamayabileceğinden uzun zaman alabilen bir yöntemdir. Temelde 3 aşama içeren implant tedavisi, işlem öncesi gerekli kontrollerin sağlanması, hasta öyküsünün alınması ve görüntüleme teknikleriyle diş, çene ve diş kökünün izlenmesi ile başlar.

1. İmplant Boşluğunun Açılması

  • Lokal anestezi: Tedaviye başlanmadan önce hastaya lokal anestezi uygulanır. Bu anestezik sıvının bölgeye enjekte edilmesi ile yapılabilir. Böylece hasta, işlem sırasında acı hissetmez ve konforu sağlanmış olur.
  • Diş Çekimi: Çoğu zaman implant uygulamalarında hasta, kliniğe artık kanal tedavisi uygulanamayacak bir diş ile gelir. İmplantın yerleştirilmesi için dişin çekilmesi gerekir. Diş çekiminin ne kadar hassas yapıldığı tedavinin iyileşme sürecini doğrudan etkiler. Minimum kemik kaybı ile yapılan diş çekimi işlemi, iyileşme ve işlem sürecini büyük ölçüde hızlandırır.
  • İmplant boşluğunun açılması: Diş çekimi sonrası kemik kaybı tedaviyi engellemeyecek kadar az ise implant yerleştirme işlemine hemen geçilebilir. Aksi taktirde hasta, kemik grefti eklenen çene kemiğinin iyileşmesi için beklemek zorundadır. Anestezi ve gerekli sakinleştiriciler hastaya verildikten sonra hekim, vida boşluğunu açar. Çene kemiğine açılan bu boşluk daha önceki safhalarda kullanılan 3 boyutlu görüntüleme ve röntgen yöntemleri ile hesaplanmıştır. Böylece vidaya tam olarak uygun bir boşluk açılır.
İmplant fiyatları

2. İmplantın Yerleştirilmesi Ve İyileşme Süreci

  • Vidanın yerleştirilmesi: İmplant açılan boşluğa yerleştirildikten sonra hekim, diş etini kapatıp ve iyileşme süreci başlar. Vidanın kemiğe entegre olması için bir süre beklenir. Bu aşamada diş hekimi dişin eksikliğini gidermek için geçici proteze başvurabilir.
  • Abutment’in yerleştirilmesi: İyileşme süreci tamamlandığında implantın çene kemiği içerisine başarılı bir şekilde yerleşip yerleşmediğinin test edilmesinden sonra implantın üst tarafına bir bileşen bağlanır (abutment). Bu bileşen daha sonra protezin implanta tutunmasını sağlamak amacıyla kullanılacaktır.

3. Protezin Yerleştirilmesi Ve İmplant Bakımı

  • Protezin yerleştirilmesi: Son aşama, protezin implanta bağlanmasını içerir. Bu aşamada lokal anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Kişi işlem esnasında acı hissetmez. Daha önce alınan ölçülere göre tasarlanan implant diş vidalama yöntemi ile monte edilir.
  • İmplant bakımı: Normal şartlar altında implant diğer dişlere ve çene kemiğinize zarar vermez. Ancak diş bakımınızı düzenli şekilde devam ettirmeniz; kahve ve sigara alımınızı azaltmanız önerilir. Ayrıca diş köküne zarar verebilecek alışkanlıklardan da kaçınılmalıdır.

İncek’de bulunan diş kliniğimiz Bilkent, Beysukent ve Bağlıca lokasyonlarına çok yakın olup implant tedavisi için randevu almanız yeterlidir.

Yaşamkent İmplant Bakımı

İmplant tedavisi ile birlikte implant üzerine yerleştirilen dişe (protez) tıpkı diğer dişlere olduğu gibi bakım yapmalısınız. İmplant bakımı birkaç düzenli alışkanlık edinerek sağlanabilir. Düzenli ve günde en az iki defa olmak üzere dişleri fırçalamak implantın uzun süre konforla kullanılmasını sağlayacaktır.

İmplant üstü protezin diş etrafında ve özellikle diş etine yakın bölgelerinde birikecek yemek artıklarının ileride implantitise yol açmaması için bu bölgeler diş fırçası ve diş ipi ile düzenli olarak temizlenmelidir. İmplantitis kısaca implant enfeksiyonudur. Ağız ve diş hijyeni eksikliğinden kaynaklanacağı gibi yanlış yapılan implant uygulamalarından da kaynaklanabilir.

Genel ağız hijyeni de dikkat etmeniz gereken konulardan birisidir. Diş doktorunun önerdiği gargarayı günde iki defa olmak üzere kullanmak dil, damak gibi bölgelerdeki bakterilerin uzaklaşmasını sağlayacaktır.

Vidalı diş fiyatları

Ankara İmplant Fiyatları

Diş implantları bazı kriterlere göre fiyat ve kullanım açısından farklılık gösterirler. İmplant fiyatları en başta kullanılan malzemenin kalitesine göre değişmektedir. Ülkemizde üretimi yapılmadığından çoğu implant malzemesi yurtdışından gelir. Bu da fiyatların değişken olmasına neden olur. Fiyatlandırma konusunu etkileyen diğer bir faktör, hastanın genel durumudur. Eğer kişide implant uygulanacak bölgede kemik miktarı işlem için uygun değilse öncelikle kemik oluşturma amaçlı uygulamalar tercih edilir. Bu durumda fiyatlar değişecektir.

İncek’de bulunan diş kliniğimiz Gölbaşı, Yaşamkent ve Çankaya lokasyonlarına çok yakın olup implant tedavisi için randevu almanız yeterlidir.

Ümitköy İmplant Çeşitleri

İmplant tedavisinde kullanılan farklı implant çeşitleri hastanın isteği, sağlık durumu ve kemik yapısına göre hekim tarafından seçilir.

  • Endosseöz implantlar: Bu implant çeşidi, vida şeklindeki metal çubukların direkt olarak çene kemiğine monte edilmesini içerir. Diş kaybı sonrası, yeni protez dişin tutulması için kök görevi görecek olan implantlar çene kemiğine uygun boşluğun açılması ve vidanın kemiğe kaynaması sürecini içerir. En yaygın implant çeşidi budur. Kendi içerisinde 3 farklı şekilde tasarlanmış olabilir. Bunlar: Vida, blade ve silindirik implantlardır.
  • Transosseöz İmplant: Çene boyunca devam eden implant çeşididir. kemik boyu yetersiz olan hastalar için uygulanır. Günümüzde pek sık tercih edilen bir yöntem değildir.
  • Subperiostal implantlar: Endosseöz implantın yapılamadığı durumlarda tercih edilebilir. Eğer kretin (diş çekildikten sonra kalan kemiğin üst kısmı) yeterince uzun değilse bu yöntem uygulanır. Çene kemiği açıldıktan sonra ölçü alınır ve işlem uygulanır. Diğer implantlardan daha ince bir yapısı vardır. Çiğneme sırasında oluşacak baskıyı en aza indirir ve kuvveti tüm çene boyunca yayar.
İmplant çapları neye göre belirlenir

Bilkent İmplant Çapları

İmplant uygulaması sırasında kullanılacak vidaların genişliğini, çene kemiğinin boyutları belirler. İmplant çapı çene uzunluğu ve genişliği, çene kemiğinin implant uygulamasına ne denli uygun olduğu ile yakından ilgilidir. Tedavi sırasında alınan ölçüler sayesinde hekiminiz sizin için en uygun implat çapını seçecektir.

Genellikle 3-3,5 mm çapındaki vidalar kullanılır. Ancak çene kemiğinin implantuygulaması için minimum gereklilikleri taşıması durumunda çok daha ince 2-2,5 mm çaplı implantlar kullanılır. Çene kemiğinin implant uygulamasını karşılayacak şartları taşımaması durumunda öncelikle kemik üzerinde iyileştirmeler yapılır ve tedaviye sonra geçilir.

Ayrık dişler için uygulanan Bonding tedavisi ile ilgili hazırladığımız makalemizi okumayı unutmayın.

Kanal tedavisi ile ilgili hazırladığımız makalemizi okumayı unutmayın.

Beytepe Zirkonyum İmplant

Zirkon metalinden elde edilen zirkonyum implantlar geleneksel implantlardan birkaç yönüyle ayrılır.  Öncelikle ana maddelerinin metal olmayışı alerjik reaksiyon gösterme riskini büyük ölçüde azaltır. Bilinen bir alerjisi yoktur. Metallerin vücuda vereceği zarardan endişelenen ya da metal alerjisi olan hastalar için oldukça uygun bir çözümdür.

Beyaz renkli olması, vidalı diş (implant) için estetik açıdan diğer metal implantlardan farklı olmasını sağlar. Bu sayede doğal diş görünümüne daha kolay ulaşılır. Metal implantların özellikle ön dişlerde diş eti arkasından görünmesi sorununu engeller. Bu yönüyle ince diş eti olan hastalar için idealdir.Bununla beraber kemiğe kaynaşması açısından geleneksel metal implantlardan farklı değildir. İyileşme süreci benzerdir.

Tüm bunlara ek olarak zirkonyum implant fiyatları titanyum implanta göre daha fazladır. Ancak yine de tam bir fiyat verilmesi içi hastanın durumu, kemik yapısı, yaşı gibi kriterlerin öğrenilmesi açısından muayene edilmesi gerekir.

Beysukent Seramik İmplant

Tıpkı zirkonyum implantlar gibi, metal olmayan implantlar kategorisinde olan seramik implantlar, zirkonyumdan farklı bir sınıftadır. Zirkonyum ve seramik gibi materyaller seramikler grubunda sınıflandırıldığında seramik implantlarda kullanılan materyal teknik seramik sınıfına girer. Zirkonumdaki ise oksit seramiktir. Zirkonyum zirkon metalinin oksitlenmesi sonucu elde edilir.

Zirkonyum implantlar gibi, ince diş eti olan hastalar için estetik açıdan tatmin sağlar. Renginin beyaz oluşu diş eti ardından görünmesini engeller. Bununla beraber plak tutma konusunda geleneksel implantlardan daha başarılı olduğu söylenebilir.

Bağlıca Porselen İmplant

Porselen implantlar aslında tek başına implant uygulamasını içermezler. Genellikle titanyum materyalinden üretilmiş imlantların çene kemiğine yerleştirilmesinden sonra protezin materyali olarak kullanılırlar. Çene kemiğine sabitlenmiş kök görevi gören vida üzerine porselen protez yerleştirilir. Bu sayede daha doğal bir renk ve ışık geçirgenliği yakalanır.

İmplant diş tedavisi ile ilgili aklınıza takılan soruları altta bulunan yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. İmplant diş için Ankara İncek’de bulunan kliniğimiz ile irtibata geçebilirsiniz.

İmplant Nasıl Yapılır? İmplant Aşamaları ve İyileşme Süreci – Dent İncek (Video)

Sıkça Sorulan Sorular

İmplant Beyne Zarar Verir Mi

İmplantların beyne herhangi bir zararı yoktur. Başarı oranları oldukça yüksektir. Ancak bazı nadir vakalarda, sinir doku hasarına, enfeksiyonlara ve diş eti çekilmesine neden olabilir.

İmplant Çıkar Mı

Nadiren de olsan implantın çıkması olası bir durumdur. Uygun yapılmamış tedaviler ve enfeksiyon bunun başlıca sebeplerindendir. İmplant kemiğe yeterince kaynamamış ya da işlem sonrası kemik veya yakın dokulardaki enfeksiyon buna sebep olmuş olabilir.

İmplant Kaç Günde İyileşir

İyileşme yaklaşık olarak 8 ila 12 hafta arasında gerçekleşir. Bu süre implantın çene kemiği ile kaynaşması için gerekli olan süredir. Sürenin atlatılmasından ve iyileşmenin tamamlanmasından sonra protez diş, implanta takılabilir.  Yine de kişisel sağlık durumu iyileşme sürecini etkileyebilir.

İmplant Ağrılı Mı

İmplant tedavisi sonrası birkaç gün ağrı olması doğaldır. Cerrahi işlemin bir getirisidir. Diş hekiminin önerdiği dozlarda alınacak basit ağrı kesiciler ile üstesinden gelinebilir.

Ön Dişlere İmplant Yapılır Mı

Tüm dişlere olduğu gibi, ön dişlere de implant yapılabilir. İmplant çapı istenilen büyüklükte üretilebilir ve görece küçük ön dişlerinize de uygulanabilir.

İmplant Sağlıklı Mı

İmplant tedavisinin işlem sırasında oluşabilecek nadir komplikasyonlar haricinde herhangi bir zararı yoktur. Vidaların yapımında kullanılan titanyum metali insan vücudu için zararlı değildir.

İmplant Ömürlük Mü

İmplantların ömrü kullanım alışkanlıklarına göre değişmektedir. Ağız ve diş sağlığına dikkat edildiği taktirde bir ömür kullanılabilir. Ancak protezlerin belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekebilir. İmplant ömürlük kullanım sunar.

Bir Günde Kaç İmplant Yapılır

Kişinin yaşı, sağlık durumu, kemik yapısı kriterleri ile değişmekle birlikte normal bir hastaya bir gün içerisinde 10 ila 15 implant yapılabilir.

İmplant Zaralı Mı – Tehlikeli Mi

İmplant gerek yapımında kullanılan malzemeler, gerekse sonrasında oluşabilecek durumlar açısından tehlikeli-zararlı değildir. Aksine iyi bir diş hekimi ile uygulanan implant tedavisi, kaybedilmiş dişin yerine geçen protezler ile estetik ve işlevsel anlamda faydalıdır. Ancak implant sonrası bakımlar aksatılmamalıdır.

İmplant Diş Kaç Günde Yapılır

İmplant tedavisi çenenize monte edilen vidanın kemiğe kaynaşmasını içerir. Ancak vida, kemiğe yerleştirildikten sonra geçici protez kullanabilir ve gündelik hayatınıza devam edebilirsiniz.

Sökülen İmplant Tekrar Kullanılır Mı

İmplantın düşmesi halinde enfeksiyon kapması olasıdır. Bu durumda hızla hekime ulaştırılabilen implantlar dezenfekte edilip tekrar kullanılabilir. Ancak bu noktada nihai kararı diş hekimi verecektir.

Hiç Diş Olmayan Ağıza İmplant Yapılır Mı

Elbette hiç diş olmayan ağza implant yapılabilir. Ancak tüm dişlerin implant ile tedavi edilmesi tavsiye edilmez. Bunun yerine belirli sayıda implant ve köprü tedavileri ile bir sonuç alınması beklenir.

İmplant Kaç Yıl Dayanır

Ağız ve diş bakımına özen gösteren bir kişi için implant, 25-30 yıl kadar dayanır. Bu süre hastanın ağız bakımına dikkat etmesi kadar kişisel sağlığı ve implantı uygulayan hekimin performansına da bağlıdır.

Diş Çekilince İmplant Yapılır Mı

Diş çekimi sonrasında kaybedilen kemik miktarına bağlı olarak implant uygulanabilir. Bu miktarın az olması durumunda çekim işleminden hemen sonra implant tedavisine başlanabilir. Aksi taktirde yeni kemik oluşumunu sağlayacak alternatif tedavilere gidilecektir.

İmplant Hangi Durumlarda Yapılır

Kemik gelişimini tamamlamış  ve bir nedenden dolayı dişini kaybeden herkes implant yaptırabilir. Eksik dişler zaman içerisinde diğer dişlerin eğimlerini de bozduğundan ağız sağlığı için oldukça iyi bir tercihtir.

İmplant Temizliği Nasıl Yapılır

İmplant temizliği, yumuşak uçlu normal bir diş fırçası ve gargara ile yapılabilir. Buradaki en önemli nokta implantlı bölgede kalan yemek artıklarını temizlemeniz gerektiğidir. Aksi taktirde implant enfeksiyon kapabilir. Dil ve damak temizliğine de bu nedenle dikkat edilmelidir.

İmplant Enfeksiyon Kapar Mı

Evet, implant ağız hijyenine dikkat edilmediği durumlarda enfeksiyon kapabilir. Bunu engellemek için dişlerinizi günde en az iki defa fırçalamalı; dil ve damak temizliğine özen göstermeli ve gargara kullanmalısınız.

Sonraki yazı
Kanal Tedavisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.

0536 285 05 20