Lamine Kaplama

Bazen dişlerimiz çeşitli sebeplerden dolayı zaman içinde deformasyona uğrayabilir. Kırılmış ya da sararmış dişler estetik bir görünüm sağlamazlar. Lamine diş (lamina), dişlerdeki yapısal bozuklukla, çarpıklıklar, çürükler ve lekeler gibi istenmeyen durumların tedavi edilmesi ve giderilmesi adına dişin ön yüzeyine yapılan kaplama uygulamasıdır.

İşlem sırasında diğer kaplama türlerine oranla minimum diş aşındırması ve kullanılan malzemenin ışık geçirgen olması, hem olası maliyetleri engeller hem de istenilen estetik görünüme olanak sağlar.

Lamine Diş Nasıl Yapılır

Lamine diş uygulaması genellikle birden fazla seansı içerir. İşlemin tamamlanması yaklaşık olarak  7 ila 10 gün sürer. Bu süreçte diş hekimi ile farklı seanslar yapılır. Lamine uygulaması toplamda 4 aşamada tamamlanır.

Ön Görüşme ve Planlama

Bu aşamada diş hekimi ile dişlerinizin nasıl görünmesini istediğinizi tartışır ve ortak bir planlama yaparsınız. Öncelikle çene modeliniz, diş rengi ve yapınız, düzeltilmesi gereken bölgeler diş hekimi tarafından belirlenir. Daha sonra istenilen modele karar verilir. Modelin seçimi esnasında 3 boyutlu tasarım programları sizden alınan ölçüler ve anatominiz ışığında oluşturulur. Böylece işlemden sonra istediğiniz görüntüye kavuşabilirsiniz. Yine aynı esnada ölçüleriniz kullanılarak işlem birkaç seans sürdüğünden bu aşamada kullanacağınız geçici kaplamalar bir model üzerinde oluşturulur. Böylece işlemden sonra elde edeceğiniz dişleri 3 boyutlu olarak görebilirsiniz.

Diş Yüzeyinin Aşındırılması Ve Ölçü Alınması

Lamine diş uygulaması her ne kadar teorik olarak dişi aşındırmayı gerektirmese de çoğu durumda bu geçerli değildir. Dişlerin bazılarının önde veya arkada olması, bazılarının fazla kavisli oluşu gibi nedenler ile diş yüzeyinin aşındırılması gerekir. Bu aşındırma ancak 0,3 ila 0,7 mm arasındadır. Bu sırada dişinizde, laminaları üretmek üzere hassas ölçümler yapılır.

Aşındırma yapılırken, diş etine yakın bölgede basamak bırakılır. Bu sayede kaplama gücü dağıtması sebebi ile hem daha zor kırılabilir hale gelir hem de istenilen düzeltmeler diş etine zarar verilmeden yapılabilir.

Lamine kaplama nasıl yapılır

Geçici Kaplamanın Uygulanması

Diş mineniz inceltildiğinden soğuk ve sıcak yiyeceklere daha duyarlı hale gelebilirsiniz. Diş yüzeyi aşındırıp şekillendirildikten sonra dişiniz daha dokulu ya da köşeli hissettirebilir. Elbette bu her zaman için geçerli olmayacaktır. Teorikde hiç aşındırma yapılmaması istenir ancak genellikle aşındırma yapılır. Ama bazı durumlarda bu inceltme işlemi o kadar azdır ki hekim, geçici kaplamaya ihtiyaç duymayabilir. Geçici kaplama, ön görüşmeniz esnasında alınan ölçüler neticesinde hazırlanmıştır. Bu sayede daha fazla beklemeye gerek duymazsınız.

Lamine Uygulaması

Kaplamanın rengine daha önce karar vermiş olsanız da yapıştırılana kadar asıl rengin elde edilip edilmediği öğrenmek mümkün değildir. Bu nedenle diş hekiminiz, sizden bir prova isteyebilir. Bu nedenle deneme patları ile denenirler.

  • İlk aşamada dişiniz ve kaplamalar yıkanır ve kurutulur.
  • İkinci olarak dişlerinize uygun düzeyde hazırlanmış bir çeşit asit ile pürüzlendirme işlemi (etching) yapılır. Bu pürüzlendirme gözle görülebilecek ölçüde değildir ve kaplamaların yapışmasını, tutunmasını kolaylaştırır. Böylece kaplamalarınızın dişinize daha sağlam tutunur. Tüm bunlar olurken kaplamalar da birtakım detaylı kimyasal işlemlerden geçer.
  • Son aşamada ise kaplamaların iç kısımlarına bir miktar yapıştırıcı madde uygulanır ve dişin ön yüzeyine yapıştırılır. Kaplamanın ardından taşan yapıştırıcı maddeler, özenle temizlenir ve işlem bitirilir.

İncek’de bulunan diş kliniğimiz Bilkent, Beysukent ve Bağlıca lokasyonlarına çok yakın olup lamine kaplama için randevu almanız yeterlidir.

Lamine Diş Bakımı Nasıl Yapılır

Her şeyden önce, lamine işlemini takiben günlük diş bakım rutinlerine devam etmek gerekir. Tıpkı normal dişler gibi lamine diş de bakıma ihtiyaç duyar. Ağız hijyeninin sağlanması kaplama işleminde büyük önem taşıyan diş eti uyumu ile yakından ilgilidir. Kaplamalar diş etlerinin konumuna göre yapılır. Diş etine çok yakın biten kaplamalar diş eti çekilmesi sonucu istenilen estetik görüntünün bozulmasına neden olabilir.

Dişler yumuşak uçlu  bir diş fırçasıyla diş eti hijyenine de dikkat ederek fırçalanmalıdır. Sert fırçalama yapmaktan kaçınmak gerekir.  Bu, diş etlerine zarar verebileceğinden önerilmez. Hekiminizden işlemden sonra size dişlerinizi nasıl fırçalamanız gerektiği ile ilgili bilgi talep edebilirsiniz.

Kaplama işlemi dişin ön yüzeyini kapsadığından genel diş sağlığına da dikkat etmek gerekir. Dişin arka tarafında, tartar veya çürük oluşumunun önlenmesi için düzenli fırçalama ve ağız gargarası kullanımı önerilir. Ayrıca yan yüzeylere diş fırçası ulaşamayacağından diş ipi kullanımı da hayati önem taşır. Ancak diş ipinin travmaya sebebiyet biçmede kullanılması (diş etine zarar verecek şekilde) yanlıştır. Bu, ileride diş eti çekilmesine neden olabilir.

Lamina diş kaplama işleminin zararları

Lamine Dişin Yararları

Lamine diş uygulaması yaptırmak konusunda çekingen davranıyor olabilirsiniz. Birçok yanlış anlaşılma buna sebebiyet vermiş olabilir ancak lamine dişin yararları konusunda bilgi sahibi olmak bu kanıyı değiştirebilir.

  • Öncelikle lamine diş uygulaması, istenilen estetik görüntünün elde edilmesini sağlar. Çoğu zaman çürükler ve lekeler nedeniyle istenilen sağlıklı diş görüntüsü elde edilemez.
  • Doğal görünümü ile normal bir dişten ayırt edilemez. Uygun şeffaflık ve geçirgenlikte üretilen kaplamalar istediğiniz gibi gülmenize olanak tanır.
  • Dişlerinize en az zararı vererek uygulanabilir. İdeal olan, dişlere zarar vermemesi olsa da çoğu durumda diş yapısındaki bozukluklar nedeniyle mikroskobik denilebilecek boyutlarda aşındırmalar yapılır.
  • Yapımında kullanılan materyaller oldukça sağlamdır. Bu, kolay kırılmasını ve deforme olmasını engeller. Ayrıca sararma yapmayacağından dişleriniz sağlıklı olduğu sürece bir sorun yaratmayacaktır.
  • Genellikle aylar boyunca diş doktoruna gitmek zorunda kalmazsınız. 3 ila 4 seansta biten tedavi, zamanınızdan çalmaz.

İncek’de bulunan diş kliniğimiz Gölbaşı, Yaşamkent ve Çankaya lokasyonlarına çok yakın olup lamine diş kaplama için randevu almanız yeterlidir.

Lamine Diş Hangi Malzemeden Yapılır

Lamine diş için genellikle iki farklı malzeme tercih edilir. En yaygın olanı porselen lamine için porselen ve daha az kullanılan kompozit lamine diş için kompozit malzeme kullanılır. Görece daha masraflı olan porselen lamine işleminde, dişin dış yüzeyi laboratuar ortamında üretilmiş ve porselen malzeme kullanılan kaplama ile kaplanır. Bu dişlere daha doğal bir görünüm vermesi ve zamanla sararmaması açısından avantajlıdır. Diğer yandan kompozit malzeme kullanılan kaplamalar tek seansta uygulanması ve maliyet açısından çok daha avantajlıdır. Ancak porselen lamine kadar estetik bir görünüm beklenmez.

Lamine Diş Herkese Yapılır Mı

Lamine diş uygulaması, çene ve diş gelişimini tamamlamış herkes için uygulanabilir bir tedavi yöntemidir. Ancak ileri derecede diş eti çekilmesi (periodontitits), tırnak yeme alışkanlığı gibi durumlarda son karar hekimin olmak şartıyla genellikle lamine diş uygulaması yapılmaz.

Bununla birlikte, diş gıcırdatması, gece uykuda diş sıkması gibi problemin işlem sonrasında çözülmesi gerekir. Diş lamine uygulamasında kullanılan materyaller uzun süreli baskılarda kırılma riski taşıyabilir. Ayrıca diş gıcırdatma normal dişlere de zarar verir. Kaplama materyalleri her ne kadar oldukça sağlam olsa da, uzun süre içerisinde bu gibi alışkanlıklar bazı sorunlara yol açabilir. Diş gıcırdatmasını önlemek amacı ile gece plağı kullanılabilir.

Lamine diş kaplama maliyti

Lamine Dişin Kullanım Süresi Ne Kadardır

Doğal dişlerin sağlıklı ve işlevsel olarak kullanılması ağız ve diş sağlığı alışkanlıklarına bağlı olduğu gibi lamine diş de bu alışkanlıkların sürdürülmesi ile doğru orantılı olarak uzun süreler kullanılabilir. Gerekli ağız ve diş hijyeni sağlandığında ve altı aylık kontrollere atlanmaksızın gidildiğinde lamine diş ortalama olarak 15 yıl kadar dayanabilmektedir. Bu süre zarfında tekrarlanmış bir lamine işlemi yoksa uzun aralıklar ile tekrarlanabilen bir işlem olduğunu hatırlatmakta fayda vardır.

Lamine Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer

Lamine diş tedavisi süresi, kullanılan yöntemin ne olduğuna göre değişir. Porselen lamine diş uygulaması genellikle 3-4 seansta, 7 ila 10 gün arasında tamamlanır. İşlem ön görüşme ve planlama ile başlayıp diş yüzeyinin aşındırılması ile devam eder. Sonraki seanslarda provalar yapılır, porselen malzemeden kaplamalar üretilir ve uygulanır. Elbette tedavinin ne kadar süreceği konusunda diş hekiminin yoğunluğu gibi faktörler de etkilidir. Kompozit lamine uygulaması ise genellikle tek seansta tamamlanır. İşlem yapılırken anesteziye dahi gerek duyulmaz.

Ön Dişlere Lamine Kaplama

Herkes güzel bir gülüş ve beyaz dişler ister. Ön dişlere lamine kaplama sayesinde hissedilen estetik kaygılar giderilebilir. İşlem büyük ölçüde kozmetik olduğu için çoğu zaman ön dişlere uygulanır. Burada amaç, dişlerdeki renklenmeleri gizlemek; şekil bozukluğunu gidermek veya ayrık dişleri yakınlaştırmak olabilir. Kullanılacak kaplama modeline hastanın tercihine ve doktorun tavsiyelerine göre karar verilebilir. En uygun yöntemin seçilmesi mümkün olan en iyi sonucun alınmasında büyük rol oynar. Üstelik kaplamaların önceden 3 boyutlu modeller ve dijital ortamda görüntülenebilmesi büyük kolaylık sağlamaktadır.

İncek’de bulunan diş kliniğimiz Ümitköy, Çayyolu ve Beytepe lokasyonlarına çok yakın olup lamina diş işlemleri için randevu almanız yeterlidir.

Lamine Diş Fiyatları

Diş kaplamaları konusunda hastaları endişelendiren en büyük konulardan bir tanesi de fiyatlandırmadır. Lamine diş fiyatları, yapılan yere, uygulanan diş sayısına ve kullanılan yönteme göre değişmektedir. Kaplama yapılacak diş sayısına göre bakıldığında tek diş lamine fiyatları kullanılan materyale göre farklılık gösterir. Sıklıkla kullanılan porselen lamina, diğer kaplama türlerine göre daha masraflı olabilmektedir. Bunun yanında zirkonyum kaplama da porselen lamina ya yakın maliyetler ile karşımıza çıkabilir. Kompozit kaplamalarda ise, kullanım süresinin kısa olması ve renk değişikliklerinin mümkün olması nedeniyle fiyatlar daha uygun olabilmektedir.

Lamine diş kaplama işlemi ile ilgili aklınıza takılan soruları altta bulunan yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. Lamine kaplama için Ankara İncek’de bulunan diş kliniğimiz ile irtibata geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Lamine Diş Acıtır Mı

Lamine diş uygulaması sırasında acı hissetmezsiniz. Yapılan aşındırmalar diş yüzeyinde ve genellikle mikroskobik boyutta olduğundan çoğu zaman lokal anestezi uygulanmasına gerek yoktur.

Lamine Diş Beyazlatılır Mı

Porselen malzemeden yapılan lamine dişleri beyazlatmaya gerek yoktur çünkü normal şartlar altında porselen rengini kaybetmez. Ancak, lamina uygulanmış dişin ölmesi ile arkadaki sarılık ön yüzeyden görünüyor olabilir. Maalesef lamine diş beyazlatmak mümkün değildir. Beyazlatıcı macunlar porselen kaplama üzerinde sonuç vermezler.

Lamine Diş Zararlı Mı

Lamine diş zararlı değildir. Kaplama esnasında yapılan aşındırmalar mikroskobik boyutta olduğundan dişe zarar vermezler. Hatta kaplamalar dişi genelde kozmetik kaygılarla yapılsa da dişi korumak amaçlı da uygulanabilirler.

Lamine Diş Çıkarılır Mı

Kompozit kaplamalar gerek duyulduğunda çıkarılabilir. Kullanım ömrü dolduğunda değiştirilmesi gerektiğinden işlem, hekimin yapışkan materyali sökmesi ile kolaylıkla tamamlanır.

Lamine Diş Çürür Mü

Gerekli bakımlar yapıldığı sürece lamine dişler çürümez. Ancak, kaplamada hata varsa, ağız sağlığına dikkat edilmiyorsa, yanlış fırçalama ya da başka nedenlerden diş eti çekilmesi görüldüyse kaplama yapılan dişler çürüyebilir.

Lamine Diş Düşer Mi

Yaşlılıkla birlikte kemik yapısının geriye çekilmesi, diş ve ağız bakımına dikkat edilmiyor olması ve yapıştırıcı maddenin uzun zaman içerisinde etkisini kaybetmesi ile lamine diş düşebilir.

Lamine Dişe Zarar Verir Mi

Lamine diş, çoğunlukla kozmetik hassasiyetler nedeni ile yapılır. Lamine, dişe zarar vermez. Aksine bazı durumlarda dişi korumak amacı ile yapılmaktadır.

Lamine Dişin Yan Etkileri Nelerdir

Lamine dişin herhangi bir yan etkisi bulunmaz. Bununla beraber doğal yapılan bakım laminaya da uygulanmalı, çok sert yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Lamine Diş Leke Tutar Mı

Lamine diş leke tutmaz. Lekeli, ayrık ve çarpık dişlerin kozmetik olarak düzeltilmesi için uygulanır.

Lamine Diş Kalıcı Mı

Uygun bakımlar yapıldığında ve ağız sağlığına dikkat edildiğinde lamine diş yaklaşık 10 ila 15 yıl kadar kullanılabilir. Kalıcı olmamakla birlikte uzun zaman zarfı içinde tekrarlanabilir bir uygulamadır.

Ayrık Dişlere Lamine Yapılır Mı

Lamine diş çarpık ve ayrık dişlerin kozmetik olarak düzeltilmesini içeren bir uygulamadır. Hangi kaplamanın yapılacağı çarpıklığın ve ayrıklığın boyutlarına ve hastanın tercihine göre değişir.

Önceki yazı
Diş Sıkma Bruksizm
Sonraki yazı
Diş Teli

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.

0536 285 05 20