Diş sıkma, bruksizm olarak da tanımlanan bir rahatsızlıktır. Diş sıkma rahatsızlığında, alt ve üst dişleri sıkma, gıcırdatma, kitleme gibi durumlar görülebilmektedir. Aynı zamanda, bruksizm rahatsızlığında birtakım belirtiler kişilerin uykusunda da gerçekleşebilirken bilinçli bir şekilde de gerçekleşebilmektedir. Bruksizm rahatsızlığı, birçok nedene bağlı olarak oluşabilmektedir. Ek olarak, diş sıkma ile birlikte pek çok rahatsızlık da zamanla oluşabilmektedir.
Neden Dişlerimizi Sıkarız?
Diş sıkma, günümüzde pek çok insanda görülebilen bir rahatsızlıktır. Bruksizm rahatsızlığının tek bir nedeni yoktur. Gece uyurken diş sıkma problemi, psikolojik bir durum olabileceği gibi fiziksel nedenlere bağlı olarak da oluşabilmektedir. Günlük yaşamda çeşitli nedenlere bağlı olarak yaşadığımız hayal kırıklığı veya stres gibi birçok durum ile beraber gece uyurken diş sıkma rahatsızlığı meydana gelebilmektedir. Diş sıkma ile beraber çene sıkma sorunu da ortaya çıkabilmektedir. Çene sıkmak, uzun süre çiğnemeler ile birlikte ortaya çıkabilmektedir. Ek olarak, çeşitli darbe sonucuna bağlı olarak oluşan çene komplikasyonlarında da çene sıkma hastalıkları ile karşılaşılabilmektedir.
Diş sıkma rahatsızlığının bir diğer nedeni ise genetiktir. Aile geçmişinde diş sıkma ve diş sıkmaya bağlı olarak oluşan rahatsızlığa sahip olan kişilerde de diş sıkma rahatsızlığı görülebilmektedir. Bruksizm rahatsızlığının bir diğer nedeni ise duygu durumudur. Duygu durumu değişken olan ve agresif bir tavra sahip olan kişilerde diş sıkma riski de bulunmaktadır. Diş sıkma rahatsızlığının nedenlerinden bir tanesi de sigara ve alkole bağlı olarak oluşan yan etkilerdir. Ek olarak, bruksizm rahatsızlığı anksiyete sebebi ile de oluşabilmektedir. Uyku sorunları yaşayan ve zihinsel olarak birtakım komplikasyonlar ile mücadele eden kişilerde diş sıkma rahatsızlığına daha fazla rastlanmaktadır. Bu gibi durumlarda da psikolojik destek ile birlikte ilaç takviyesinin kullanılması da önerilmektedir.

Dişlerimizi Sıkmaya Devam Edersek Ne Olur?
Diş sıkma (Bruksizm) rahatsızlığı, hem psikolojik hem de fiziksel birtakım nedenler sebebi ile oluşan bir rahatsızlıktır. Çene sıkmak ve diş sıkma belirtilerinin artması ile birlikte daha ciddi rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir. Diş sıkmanın zararlarının başında eklem ve doku zedelenmesi meydana gelebilmektedir. Diş dokularının zedelenmesi ve ağrılar ile birlikte kişilerin hayat kalitesi de düşecektir. Aynı zamanda, dişlerimizi sıkmaya devam etmemiz halinde bruksizm rahatsızlığı ilerleyecektir ve buna bağlı olarak diş minesi zarar görecektir. Diş minesinin zarar görmesi ve kırıkların oluşması ile birlikte de çeşitli yeme bozuklukları oluşacaktır.
Diş sıkmaya devam edilmesi halinde meydana gelecek rahatsızlıklardan bir tanesi de kemik erimesidir. Kemik erimesinin görülmesi halinde de durum daha da ciddi bir hale gelecektir. Diş eti çekilmeleri ve diş dökülmeleri ile karşılaşılabilmektedir. Diş sıkmaya devam edilmesi halinde de diş ve ağızda görülen rahatsızlıklar daha ciddi bir hale gelecektir. Bu ilerleme ile birlikte de daha ciddi operasyonlara ihtiyaç duyulabilmektedir. Diş sıkmanın zararlarından bir tanesi de çene kaslarında büyümenin oluşmasıdır. Bu büyüme ile birlikte hem fiziksel görünümde sorun oluşabilir hem de hassasiyetler oluşacaktır. Aynı zamanda, diş sıkmanın ilerlemesi ile birlikte kişinin yeme sorunları oluşabileceği gibi hayat fonksiyonları da sıkıntılı bir hale gelecektir.
Uyurken Dişlerimizi Sıktığımızı Nasıl Anlarız?
Bruksizm rahatsızlığına sahip olan kişilerin çoğu gece uyurken diş gıcırdatma ve diş sıkma rahatsızlığına sahip olduğunu anlamayabilmektedir. Gece uyurken dişlerimizi sıktığımızı anlamanızın birçok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtilerin başında ise dil kenarlarının taraklı olmasıdır. Dişlerini sıkan kişilerin dil kenarlarında birtakım deformasyonlar oluşabilmektedir. Dil kenarlarının şekli genel olarak taraklı olabilmektedir. Gece uyurken dişini sıkan kişiler, uyandıkları zaman büyük bir ağrı ile karşılaşabilmektedirler. Hem baş ağrısı hem de çene ağrısı yaşamaktadırlar. Gece uyurken dişini sıkan kişilerde görülen belirtilerden bir tanesi de hem yemek yerken hem de konuşurken çeneden çıkan bir tıkırtı sesinin duyulmasıdır. Bu durumda, hastalar genelde fonksiyonlarını yerine getirirken büyük bir kısıtlanma sorunu ile karşılaşabilmektedir.
Bruksizm rahatsızlığına sahip olan kişilerde görülen bir diğer belirti ise dişlerde görülen hassasiyettir. Çiğneme işlemini gerçekleştirirken büyük bir hassasiyet ile kısıtlanma yaşarlar. Ek olarak, diş sıkma rahatsızlığına sahip olan kişilerde görülen bir diğer belirti ise kulak ağrısıdır. Çenenin devamlı sıkılması ve dişlerin gıcırdaması ile birlikte şiddetli kulak ağrıları ve sızlamaları görülebilmektedir. Diş sıkan kişilerde görülen belirtilerden bir tanesi de kişiler uyandıkları zaman yanaklarının iç bölgesinde beyaz bir çizgi görülebilmektedir. Bruksizm rahatsızlığına sahip olan kişilerde belirli bir zamandan sonra dişlerde mine sorunu da görülebilmektedir.
Diş Plağı (İnvisalign) ile ilgili hazırladığımız yazımızı okıumayı unutmayın.
Gülüş Tasarımı ile ilgili hazırladığımız yazımızı okıumayı unutmayın.
Bruksizm Tedavisi
Bruksizm rahatsızlığı, erkenden teşhis ve tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Aksi halde, ilerleyerek ciddi diş problemlerine dönüşebilmektedir. Bu sebeple, erkenden tedavinin gerçekleşmesi gerekmektedir. Bruksizm rahatsızlığının birçok tedavi seçeneği bulunmaktadır. Bu tedavi seçeneklerinin başında ise psikolojik tedaviler gelmektedir. Diş sıkma rahatsızlığının ana sebeplerinin başında çeşitli anksiyeteler ve stres gelebilmektedir. Bu sebeple, psikolojik tedaviler diş sıkmanın tedavileri arasındadır. Tedavi ile birlikte diş sıkmanın ağrıları ve ilerlemesi de durdurulacaktır.
Diş sıkmanın nedenlerinden bir tanesi de uyku apnesi olabilmektedir. Uyku apnesi ile birlikte uyku rahatsızlıkları yaşayan kişiler için birtakım testler uygulanabilmektedir. Birtakım ilaç ve ağrı kesiciler ile diş sıkma rahatsızlığının şiddeti de hafifletilebilmektedir. Diş sıkma rahatsızlığı hafif derecede olan hastalarda kas gevşetici ilaçlar kullanılabilmektedir. Kas gevşetici ilaçlar ve psikolojik destek takviyesi ile birlikte diş sıkma rahatsızlığının önüne geçilebilmektedir. Aynı zamanda, diş sıkma rahatsızlığına sahip olan kişiler tedavisi süresince diş hekimine başvurarak, doğru çene ve kas hareketlerini öğrenebilmektedir. Ek olarak, diş sıkmanın ilerleyen vakalarında ise botoks tedavisi de uygulanarak çene kaslarının daha zayıf hale gelmesi sağlanmaktadır. Botoks tedavisinde kullanılan botoks malzemesinin türü ve kalitesi de diş hekimine bağlı olarak değişmektedir. Botoks ile birlikte çenede yer alan kasların sıkılarak kasılması durumlarının önüne geçilmiş olur. Ancak, botoks tedavisinden sonra da psikolojik desteğin alınması gerekmektedir. Aksi halde, diş sıkma rahatsızlığının tekrarlama oranı da buna bağlı olarak artacaktır.
Gece Plağı Ne İşe Yarar?
Gece plağı, oldukça yaygın bir rahatsızlık olan bruksizm rahatsızlığının önüne geçilmesi ve daha ilerleyerek çeşitli diş rahatsızlığına sebebiyet vermeyi engelleyen bir plaktır. Diş sıkmama aparatı olarak da bilinen gece plağı, tamamen kişiye özel bir şekilde tasarlanan malzemelerdir. Kişilerin günlük yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesi için diş sağlığı oldukça önemlidir. Diş sağlığını bozan en önemli rahatsızlıkların başında da diş sıkma ve diş gıcırdatma sorunları gelmektedir. Uyku plağının kişilere sağlamış olduğu pek çok avantaj vardır. Öncelikli olarak, uyku plağının kullanılması halinde dişlerde hassasiyet oluşumunun önüne geçilmiş olacaktır. Aynı zamanda, ilerleyen diş gıcırdatma rahatsızlıklarında diş kayıplarına ve çene tahribatları da oluşabilmektedir. Uyku plağı bu durumun önüne geçerek hem çene hem de ağız sağlığının korunmasını sağlamaktadır.
Gece plağının kullanımı ve hazırlanması da oldukça kolaydır. Öncelikli olarak, diş hekimi kişinin ağız ve çene sağlığını muayene etmesi gerekmektedir. Gece plağı kullanımında herhangi bir sakıncanın olmaması halinde ise kişinin ağız ve çene ölçüsü alınmaktadır. Daha sonrasında ise kişiye özel bir şekilde üretim gerçekleşmektedir. Üretilen uyku plağı sayesinde de diş sıkma rahatsızlığı yaşayan kişiler çok daha rahat bir şekilde uyuyabileceklerdir. Aynı zamanda, uyandıkları zamanda yaşanan büyük ağrı ve çıkartılan tıkırtı seslerinin de önüne geçilmiş olacaktır. Her hastanın günde uyku plağını kullanım süresi bulunmaktadır. Bu kullanım süresine bağlı olarak, düzenli bir şekilde gece plağını kullanmaları gerekmektedir.
Diş Taşı Temizliği ile ilgili hazırladığımız yazımızı okıumayı unutmayın.
Estetik Diş ile ilgili hazırladığımız yazımızı okıumayı unutmayın.
Gece Plağı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gece plağı, diş gıcırdatma ve diş sıkma rahatsızlıklarının önüne geçilmesi için kullanılan bir materyaldir. Aynı zamanda, gece plağı kullanımında dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunmaktadır. Öncelikli olarak, uyku plağı kullanımında kişiselleştirilmiş bir plak türü ve ölçüsü kullanılmalıdır. Diş hekiminin almış olduğu diş ve çene ölçüsüne bağlı olarak plak hazırlanmalıdır. Aksi halde, diş ve çenede birtakım rahatsızlıklar oluşabilmektedir. Bu durumun önüne geçilmesi için kişinin diş ve ağız ölçüsüne göre bir malzemenin üretilmesi gerekmektedir. Uyku plağı kullanılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise düzenli kullanımdır. Gece plağını bir gün kullanıp diğer gün kullanmama gibi bir düzensizlik olmamalıdır. Ek olarak, uyku plağına ek olarak ağrı kesici ve kas gevşetici gibi ilaçlar da kullanılabilmektedir. Gece plağının kişiye özel bir şekilde günlük kullanım sürelerinin bulunması gerekir ve diş hekimleri tarafından belirlenmelidir.

Diş Sıkma Tedavisi Fiyatları
Diş sıkma tedavisi, diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen bir tedavidir. Aynı zamanda, diş sıkma sorunu yaşayan hastaların bazıları daha ilerlemiş durumda iken bazıları ise başlangıç seviyesinde olabilmektedir. Hafif olarak görülen diş sıkma rahatsızlığında yalnızca uyku plağı gibi aparatlar kullanılırken ilerlemiş hastalarda ise botoks tedavisi uygulanabilmektedir. Botoks tedavisi ile birlikte kas gevşetici veya ağrı kesici kullanılabilmektedir. Her diş hekiminin gerçekleştirmiş olduğu diş sıkma tedavisi fiyatı da değişiklik göstermektedir. Özellikle, tedavi içerisinde kullanılan botoks malzemesinin kalitesi ve markasının fiyatına göre de tedavinin fiyatı değişecektir. Buna bağlı olarak, diş sıkma tedavisini yalnızca hazır aparatlar ile tamamlayan kişiler de bulunmaktadır. Ancak, bu gibi aparatlar diş hekimleri tarafından önerilmemektedir. Bunun sebebi ise, diş ve çene ölçüsüne uygun olarak üretilmemiş olan uyku plağının zararları daha ciddi olacaktır.
Diş sıkma tedavisi fiyatları ile ilgili detaylı bilgi almak için Ankara İncek’de bulunan kliniğimizi arayabilirsiniz. Bruksizm tedavisi ile ilgili aklınıza takılan soruları altta bulunan yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz.
Gece Diş Sıkma Aparatı Fiyatları
Gece diş sıkma aparatları, ilerlememiş bruksizm hastalığında kullanılan aparatlar arasında yer almaktadır. İlerlemiş olan bazı diş sıkma rahatsızlıklarında da kullanılabilmektedir. Aparatın üretilmiş olduğu pek çok farklı malzeme bulunmaktadır. Bazı malzemeler daha kaliteli ve uzun ömürlü iken bazı malzemeler ise daha kısa ömürlü ve ergonomik olabilmektedir. Diş hekimleri tarafından kişiye özel bir şekilde üretilen diş gıcırdatma durumlarını engelleyen aparatlar daha pahalı olabilmektedir. Diş sıkmama aparatı, özelleştirilmiş bir şekilde üretilirken diş hekimleri hastaların çene ve ağız ölçüsünü alarak üretim sağlamaktadır. Gece diş sıkma aparatı almadan önce mutlaka detaylı bir diş hekimi muayenesinin yaptırılması gerekmektedir. Muayene sonrasında da diş doktoru kontrolünde bu aparatların hazırlanmasında fayda vardır.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Dişleri Sıkmak Hangi Hastalığın Belirtisidir?
Dişleri sıkma ve diş gıcırdatma rahatsızlıkları, toplumda oldukça yaygın bir şekilde görülen rahatsızlık arasında yer almaktadır. Dişleri sıkma rahatsızlığının tıbbi adı ise bruksizm hastalığıdır. Bruksizm hastalığının hem fiziksel hem de psikolojik olarak çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Bu sebeplere bağlı olarak da diş sıkma tedavisi gerçekleştirilmektedir.
Bruksizm Baş Ağrısı Yapar mı?
Gece uyurken diş sıkan insan sayısı oldukça fazladır. Gece uyurken diş sıktığını fark etmeyen kişilerde bulunmaktadır. Kişilerin dişlerini sıktığını gösteren belirtilerin başında ise baş ağrısı gelmektedir. Baş ağrısı, bruksizm rahatsızlığının önemli belirtileri arasında yer almaktadır. Kişi, sabah uyandığında şiddetli bir baş ağrısı yaşayabilmektedir.
Diş Sıkma Kulak Çınlaması Yapar mı?
Diş sıkma rahatsızlığının birçok belirtisi bulunmaktadır. Kulak çınlaması, kulak ağrısı veya sızlaması da diş sıkma rahatsızlığının belirtileri arasında yer almaktadır. Diş sıkma rahatsızlığının tedavi edilmemesi durumlarında ise kulak çınlama gibi diğer belirtilerin de şiddeti artacaktır.
Bruksizm Diş Eti Çekilmesi Yapar mı?
Diş sıkma rahatsızlığı, tedavi edilmemesi durumlarında daha ciddi diş ve diş eti hastalıklarına sebep olabilmektedir. Geç teşhis edilen veya teşhis edilemeyen diş sıkma rahatsızlığının sebep olduğu başlıca rahatsızlıkların başında ise diş eti çekilmesi gelmektedir. Diş eti çekilmesi durumlarında da hastalar daha ciddi bir şekilde hayat kısıtlaması ile karşılaşabilmektedir.
Diş Teli Varken Diş Sıkmak Teli Kırabilir mi?
Diş sıkma rahatsızlığı, ilerleyen süreçlerde diş minesine ciddi rahatsızlık verebilmektedir. Özellikle, dişlerinde tel olan ortodonti hastalarına büyük zararlar verebilmektedir. Diş teli kullanan ve diş sıkma rahatsızlığı bulunan hastaların ortodonti tedavi süreçleri aksayabilmektedir. Bu nedenle, ortodonti tedavisi öncesinde mutlaka diş sıkma rahatsızlığının önüne geçilmesi gerekmektedir.
Gece Plağı Diş Sıkmayı Engeller mi?
Diş sıkma rahatsızlığında en çok tercih edilen tedavi seçeneklerinin başında gece plağı gelmektedir. Gece plağı sayesinde diş sıkma rahatsızlığının önüne geçilebileceği gibi diş minesine verilebilecek zararlar da engellenecektir. İlerleyen diş sıkma rahatsızlığında ise botoks gibi tedavi seçeneklerinden faydalanılabilmektedir.
Diş Sıkmasına Kas Gevşetici İşe Yarar mı?
Diş sıkma rahatsızlığının tedavisinde kullanılan tedavi yöntemlerinden bir tanesi de kas gevşeticidir. Kas gevşeticiler sayesinde gece uyurken kişilerin çene ve kas sıkma durumlarının önüne geçilebilmektedir. Ancak, diş sıkma rahatsızlığında kas gevşetici yeterli gelmeyebilmektedir.
Bruksizm Baş Döndürür mü?
Diş sıkma rahatsızlığının birçok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtilerin başında ise baş ağrısı, kulak ağrısı, kulak çınlaması gibi durumlar gelmektedir. İleri derecede diş sıkma rahatsızlığı bulunan kişilerde baş dönme ve baş ağrısı durumları ile sıklıkla karşılaşılabilmektedir. Ağrı kesici ve kas gevşetici gibi ilaçlarla tedavi imkanı olabilmektedir.
Gece Plağı Dişleri Düzeltir mi?
Diş sıkma rahatsızlığında sıklıkla kullanılan aparatların başında gece plağı gelmektedir. Gece plağının işlevi dişlerin birbiri ile temas etmesini engelleyerek diş sıkması sonrasındaki durumları ortadan kaldırmayı sağlamaktır. Gece plağı, dişleri düzeltmez. Yalnızca diş sıkma sorunun önüne geçer.
Gece Plağı Gündüz Kullanılır mı?
Gece plağının belirli bir kullanım zamanı yoktur. Ancak, diş hekiminin tavsiyesine göre günlük olarak kullanılması gereken süreler vardır. Buna bağlı olarak, ister gündüz ister gece uykusunda kullanılmaya müsait olan bir aparattır. Diş hekimi önerilerine uyulması gerekmektedir.
Bruksizm Horlama Yapar mı?
Diş sıkma rahatsızlığı, uyku kalitesini düşüren rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Horlama durumu da diş sıkan kişilerde sıklıkla görülen bir durumdur. Horlamaya ek olarak da uyku esnasında çeşitli sesler çıkarılmasına da sebep olabilmektedir.
Diş Sıkma Uyku Apnesi Yapar mı?
Diş sıkma rahatsızlığı durumlarının ilerlemesi durumlarında çeşitli psikolojik ve fiziksel rahatsızlıklar da oluşabilmektedir. Diş sıkma rahatsızlığının önüne geçilmemesi halinde uyku apnesinin oluşma imkanı bulunmaktadır. Uyku apnesi ve diş sıkma rahatsızlıklarının bulunduğu kişilerin tedaviyi gerçekleştirmesi gerekmektedir.
2 Yorum. Yeni Yorum
MERHABALAR BENİMDE DİŞ SIKMAM OLUYOR ÖNERİNİZ NEDİR ACABA
Dişlerimi çok sıkıyorum kaslsrım ağrıyor kas gevşetici olarsk ne önerirsiniz .