Bonding uygulaması, dişlerdeki aralıkların kapatılmasında veya şekil bozukluklarında kompozit bir dolgu malzemesi kullanılarak dişlerin estetik görünümüne kavuşturulmasıdır. Bonding uygulaması, diş hekimleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Bonding uygulamasında özel bir yapıştırıcı sıvısı kullanılmaktadır. Bu sıvı ile birlikte kompozit dolgu malzemesinin dişlere tutunması sağlanmaktadır. Bonding uygulamasında seçilen kompozit dolgu, hastaların diş rengine ve yapısına uygun bir şekilde tercih edilmektedir. Aynı zamanda, bonding uygulamasında şekillendirme işlemi de yapılmaktadır. Koltuk süresi uzun olsa da tek seans da yapılabiliyor olması büyük bir avantajdır.
Bonding Nedir
Bonding uygulaması, estetik diş uygulamaları arasında yer alan bir işlemdir. Estetik kaygıyı ortadan kaldıran bonding uygulaması, günümüzde sıkça uygulanan bir işlemdir. Bonding işlemi, hem estetik bütünlüğü sağlamasının yanı sıra hem de ağız sağlığını da korumaktadır. Bonding uygulamasının diş sağlığına herhangi bir zararı bulunmaz. Özellikle, dişlerde hassasiyet veya aşınma gibi yan etkileri bulunmaz. Bonding işleminde ortalama olarak 6-7 dişe uygulama gerçekleştirilebilmektedir. Ancak, bonding uygulamasında ortalama 2 seans yeterli olabilmektedir.
Bonding işleminde ana amaç, dişler arasındaki boşlukların giderilmesi ve dişlerde bulunan şekil bozukluklarının giderilmesini sağlamaktır. Bonding işlemi, tüm dişlere uygulanabileceği gibi bölgesel olarak da uygulanabilmektedir. Bonding işlemi, oldukça uzun süre kullanım imkanı olan bir işlemdir. Ancak, işlemden sonra da devamlılığın gerçekleşmesi için ağız sağlığını korumak adına fırçalama ve bakım işlemlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca bonding uygulamasında anestezi olmadığı için de herhangi bir risk unsuru bulunmamaktadır.

Bonding Uygulaması Nasıl Yapılır
Hem hastalar hem de diş hekimleri tarafından tercih edilen basit bir uygulamadır. Bonding uygulamasının zararları da olmaması sebebi ile kısa sürede gerçekleşen bir işlemdir. Bonding uygulamasında öncelikli olarak, hastanın diş muayenesi yapılır. Bonding uygulamasının yapılmasının sakıncalı olması halinde işlem gerçekleştirilmez. Dişler incelendikten sonra ise ölçü işlemi gerçekleşmektedir. Ölçü alındıktan sonra ise kompozit dolgu kalıpları hazırlanmaktadır.
Bonding işlemi polimerizasyon uygulaması ile gerçekleştirilir. Daha sonrasında ise hastanın doğal diş rengine yakın malzemeler seçilir. Malzemeler hazırlandıktan sonra ise dolgu malzemesinin yerleştirilmesi aşamasına geçilir. Bonding uygulamasında bir sonraki aşaması ise şekillendirmedir. Kişinin diş estetik bütünlüğünün sağlanması için şekillendirme uygulaması yapılır. Şekillendirme uygulamasından sonra cilalama uygulamasına geçilir. Cilalama işleminden sonra ise kontrol aşamalarıyla tedavi bitirilir.
Fiber Bonding Nedir
Fiber bonding uygulaması, boşlukları bulunan dişlerin kapatılması için uygulanan bir işlemdir. Bonding uygulamasında kompozit dolgu malzemesi de tercih edilebilirken fiber malzeme de kullanılabilmektedir. Fiber malzeme ile gerçekleştirilen bonding uygulaması daha uzun ömürlü kullanım imkanına sahiptir. Daha dayanıklı bir yapısının olması sebebi ile diş aralıklarının kapatılmasında tercih edilen bir uygulamadır. Fiber bonding uygulaması kolay ve bir iki seansta gerçekleşen bir uygulamadır. Diş hekimlerinin hastaları detaylı bir şekilde muayene gerçekleştirmesi halinde bonding işleminde en uygun hangi malzemenin tercih edileceği konusunda karar verilmektedir. Daha az boşluk veya şekillendirme durumlarında kompozit malzeme ile de bonding işlemi gerçekleşebilir.

Composite Bonding Nedir
Kompozit malzeme, cam parçacıkları reçine karışımı gerçekleştirilerek üretilen bir malzemedir. Ek olarak, kompozit malzeme diş rengine en uygun malzemeler arasında yer aldığı için genel olarak kompozit malzeme tercih edilmektedir. Buna ek olarak, Composite bonding işlemi oldukça dayanıklıdır. Kompozit dolgu seçeneği dişlerde meydana gelen boşluklarının tamamlanması ve çeşitli şekilde bozukluklarında kullanılmaktadır. Özellikle, ön dişlerdeki şekil bozukluğu ve boşluklarda tercih edilen bir yöntemdir.
İmplant Tedavisi ile ilgili hazırladığımız yazımızı okıumayı unutmayın.
Kanal Tedavisi ile ilgili hazırladığımız yazımızı okıumayı unutmayın.
Bonding Diş Fiyatları
Bonding uygulaması, diş estetik uygulamalarında sıklıkla tercih edilen bir işlemdir. Bonding uygulamalarında kullanılan malzemeler çeşitlidir. Kompozit dolgu ve fiber dolgu seçeneği bulunmaktadır. Hastanın diş yapısına ve rahatsızlığına bağlı olarak dolgu seçiminde bulunulmaktadır. Bu seçime bağlı olarak da bonding uygulamasının fiyatı da değişecektir. Bonding uygulamasının fiyatı hekimin tecrübesine ve hastanın durumuna göre de değişiklik göstermektedir. Bonding işlemi, özellikle tüm dişlerde de uygulanabileceği gibi yalnızca alt veya üst dişlerde de kullanılabilmektedir.
Bonding Öncesi Sonrası
Bonding uygulaması, gülüş estetiğini sağlayan uygulamalar arasında yer almaktadır. Bonding işlemi sayesinde gülüşünden memnun olmayan kişilerin dişlerindeki boşluklar giderilebilmektedir. Aynı zamanda, dişlerinde çeşitli şekil bozuklukları bulunan kişilerin gülüş estetiğinin sağlanması gerçekleştirilmektedir. Bonding uygulaması öncesinde hastaların diş yapısı ve diş görünümünde büyük bir deformasyon ve boşluklar bulunabilmektedir. Bonding uygulaması sonrasında ise tüm bu estetik olmayan görüntü ortadan kaldırılarak dişlerin fonksiyonu da arttırılacaktır.

Ayrık Diş Uygulaması Aşamaları
Bonding uygulaması oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilen bir işlemdir. Bonding uygulamasının aşamaları bulunmaktadır. Bu aşamaların başında ise malzeme seçimi gelmektedir. Bonding işleminde kullanılan dolgu türü çeşitlidir. Bonding işleminde kullanılan malzemelerin başında kompozit dolgu ve fiber dolgu gelmektedir. Bonding işlemi gerçekleştirirken seçilecek dolgu malzemesinin rengi hastanın doğal rengine göre seçilmektedir. Diş hekimi hem hastanın diş yapısı hem de diş rengine uygun bir şekilde bonding malzemesinde karar vermektedir. Bonding işleminde malzemeye karar verildikten sonra ise hastanın dişlerinde var ise çürük ve diğer rahatsızlıkların tedavisi gerçekleşmektedir. Bonding işlemi gerçekleşmeden önce dolgunun dişe yerleşmesi için jel malzeme kullanılmaktadır. Sonra ise kompozit veya fiber malzeme ile dolgular yerleştirilmektedir. Bonding işleminde ise en son aşamada cilalama işlemi uygulanmaktadır.
Bonding Uygulamasından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bonding uygulaması oldukça kolay bir uygulama olsa da işlem sonrasında da dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Bonding işleminden sonra tüketilen içecek ve yemeklere dikkat edilmelidir. İşlem sonrasında 4-5 saat içerisinde herhangi bir şekilde yeme içme gerçekleşmemelidir. Bonding uygulamasından sonra çay ve kahve tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bonding uygulamasında kullanım ömrünün daha uzun olması için diş bakımına daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Ek olarak, bonding uygulaması sonrasında doktor kontrolünün de ihmal edilmemesi gerekmektedir. Bonding uygulama işlemini gerçekleştirdikten sonra belli süreler boyunca kontrollere gitmek ve ona göre cilalama işleminin de yenilenmesi gerekebilmektedir. Bonding uygulaması sonrasında sert yiyeceklerin tüketiminden kaçınılması gerekmektedir. Aksi taktirde, bonding uygulamasında uygulanan dolgu zarar görebilir veya kırılabilmektedir.
Bonding Uygulaması Nedir? Bonding Uygulaması Nasıl Yapılır? Bonding Dişe Zarar Verir Mi? (Video) – Dent İncek
SIKÇA SORULAN SORULAR
Bonding Kalıcı mı
Bonding işlemi ömür boyu kullanılabilecek bir işlem değildir. Ancak, bonding işleminde kullanılan dolgunun türüne bağlı olarak kullanım süresi uzayabilmektedir. Bonding uygulaması, genel olarak 8 ile 10 yıl arasında kullanım süresine sahiptir. Daha detaylı ve düzenli bakım ve hijyeninin olması halinde kullanım süresi uzayabilmektedir.
Bonding Uygulamasının Yan Etkileri Nelerdir
Bonding uygulaması, diş estetik uygulamalarının başında gelmektedir. Yüksek oranda tercih edilmesinin sebeplerinden bir tanesi de bonding uygulamasında hastanın hiçbir dişine veya diş etine zarar verilmeden gerçekleştirilebiliyor olmasıdır. Oldukça hızlı ve yan etkisiz bir şekilde gerçekleştirilen bir uygulamadır.
Bonding Dişe Zarar Verir mi
Bonding, diş estetik uygulamaları arasında en güvenli yöntemlerden bir tanesidir. Oldukça güvenli bir uygulama olması sebebi ile diş etine veya diş minesi herhangi bir zararı bulunmadan uygulanabilmektedir. Bonding uygulamasının profesyonel bir diş hekimi tarafından uygulanması gerekmektedir. Aksi taktirde, çeşitli zarara da sebep olabilmektedir.
Ayrık Dişlere Bonding Uygulanır mı
Bonding uygulaması, hem şekillendirme gerektiren dişlerde hem de arasında boşluk olan ayrık dişlerde uygulanabilen bir yöntemdir. Ayrık dişlerde gerçekleştirilen bonding uygulamasında genel olarak kompozit veya fiber malzeme kullanılmaktadır. Dişlerin doğal görüntüsünü ve rengini koruyarak gerçekleştiren bir işlemdir.
Bonding Uygulaması Ne Kadar Sürer
Bonding uygulaması, diş estetik uygulamaları arasında en kısa sürede gerçekleşen bir uygulamadır. Ortalama olarak, 20 ile 30 dakika aralığında gerçekleşmektedir. Ancak, işlem öncesinde de çeşitli kontroller ve sonrasında da cilalama işlemi gerçekleşebilmektedir.
Bonding Uygulaması Kimlere Yapılır
Bonding uygulaması, 18 yaş üstünde olan ve dişlerinde boşluk, şekil bozukluğu veya deformasyon gibi durumları olan kişilerde uygulanabilmektedir. Bonding uygulaması öncesinde de kişilerin sakıncalı olarak herhangi bir diş sağlık sorunun olmaması gerekmektedir.